Ndërlidhjet

Zyrtarë të institucioneve shëndetësore në Kosovë thonë se Kosova ende nuk është prekur nga virusi H1N1. Por, ata konfirmojnë se janë të përgatitur për pranimin e pacientëve, të cilët eventualisht mund të preken nga influenca A, e njohur në opinion si gripi i derrave.


Duke pasur parasysh që ditëve të fundit ka pasur një shtim të rasteve të dyshimta me virusin H1N1 në vendet e rajonit dhe së fundi rast i parë i konfirmuar në Shqipëri, institucionet e Kosovës kanë intensifikuar aktivitetet e tyre monitoruese për mbikëqyrjen e situatës rreth virusit H1N1.

Drejtori i Zyrës për informim në Ministrinë e Shëndetësisë, Faik Hoti, thotë se mbesin në fuqi të gjitha masat e rekomanduara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, siç janë monitorimi i kufijve, sigurimi i terapisë adekuate për trajtimin e rasteve eventuale, ngritja e nivelit të higjienës nëpër institucionet shëndetësore, si dhe përcjellja e situatës në tërë vendin.

“Në këtë fazë, institucionet e Kosovës kanë siguruar doza të medikamentit të tamiflusë. Për rastet eventuale ekzistojnë 13,500 doza, të cilat janë në depot e Ministrisë së Shëndetësisë dhe në depot e Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike”.

“Gjithashtu një sasi e konsiderueshme është shpërndarë edhe në kliniken infektive, si dhe ka kërkesa që ky medikament të shpërndahet edhe në qendrat lokale të shëndetësisë”,
theksoi zoti Hoti.

Ndërkohë, Ministria e Shëndetësisë ka bërë kërkesë në Qeverinë e Kosovës që të fillojnë përgatitjet për nisjen e procedurës për sigurimin e vaksinës - vaksinë kjo, e cila ende nuk është në treg, mirëpo shumë shtete të ndryshme të botës thuhet t’i kenë bërë porositë.

“Është kalkuluar se në atakun e parë të virusit A mund të përfshihen rreth 25 për qind e popullatës së Kosovës dhe, në këtë kuptim, Ministria e Shëndetësisë ka bërë përllogaritjen që të sigurohen deri në 500 mijë doza të vaksinave”.

“Afërisht, këto mund të kushtojnë rreth 6 milionë euro për Buxhetin e Kosovës dhe në këtë fazë mbesin kalkulimet se si të sigurohen këto mjete”, shprehet zoti Hoti.

Ndërkohë, përfaqësuesit e Organizatës Botore të Shëndetësisë në Kosovë vazhdimisht kanë apeluar për marrjen e masave adekuate për parandalimin e këtij virusi. Skënder Syla, përfaqësues i kësaj organizate, thotë:

“Në kuadër të kontakteve të vazhdueshme që OKB-ja ka me Ministrinë e Shëndetësisë, ne kemi rekomanduar që të shtohet niveli i vigjilencës, niveli i mbikëqyrjes në institucionet shëndetësore dhe të vazhdohet me kampanja të ndryshme publike, me qëllim të vetëdijesimit të opinionit”, deklaroi zoti Syla.

Masa adekuate për parandalimin e virusit H1N1 janë marrë po ashtu në të gjitha pikat kufitare dhe në Aeroportin Ndërkombëtar të Prishtinës.

Violeta Elezi, zyrtare në Policinë e Kosovës, thotë se është përgatitur një urdhër operativ, i cili u është dhënë zyrtarëve policorë në të gjitha vendkalimet kufitare, që ka të bëjë me veprimet parandaluese ndaj virusit H1N1.

“Policia e Kosovës apelon tek të gjithë qytetarët që vijnë nga vendet tjera, që me rastin e kalimit të kufirit të lajmërohen tek zyrtarët përgjegjës, nëse kanë ndonjë simptomë që është e përcaktuar në udhëzues”,
tha Elezi.
  • 16x9 Image

    Luljeta Krasniqi - Veseli

    Luljeta Krasniqi, e lindur më 02.05.1981. Me gazetari ka filluar të merret që nga viti 2005. Për një kohë të gjatë ka punuar si gazetare në Agjencinë e lajmeve Kosovalive. Ekipit të Radios Evropa e Lirë i është bashkuar në vitin 2008.

XS
SM
MD
LG