Ndërlidhjet

Parlamenti holandez para sfidës së radhës


Liderët politikë holandezë, foto nga arkivi

Liderët politikë holandezë, foto nga arkivi

Ligjvënësit holandezë përballen me një takim thelbësor, një ditë pas rënies së qeverisë, pas dështimit për arritjen e marrëveshjes për shkurtimet buxhetore. Shkurtimet janë kërkuar nga BE-ja.

Pyetja e mënjehershme me të cilën përballen liderët e partive është ajo se me çfarë deklarate buxhetore do të dalë kryeministri i qeverisë kalimtare Mark Rut në Bruksel më 30 prill, kur është afati i fundit për dorëzimin e buxhetit paraprak të 2013-ës.

Deklarata duhet të shpjegojë se si Holanda planifikon që të projektojë deficitin prej 4.6 për qind të 2012-ës nën kufirin evropian prej 3 për qind.

Parlamenti po ashtu duhet të pajtohet në lidhje me datën e zgjedhjeve kombëtare, që do të mbahen, mbase që në muajin qershor.

Kryeministri holandez Mark Rut dhe kabineti i tij kanë dhënë dorëheqje që Gert Uilders dhe partia e tij e Lirisë, aleati kryesor në qeveri, janë larguar nga bisedimet, që synonin përmbushjen e rregullave të BE-së për deficitin buxhetor.

Pa Partinë e Lirisë, kryeministri Mark Rut i koalicionit të krahut të djathtë nuk e kishte më shumicën në parlament.
XS
SM
MD
LG