Ndërlidhjet

CDU: Kusht për Serbinë - kontrata me Prishtinën


Andreas Shokenhof

Andreas Shokenhof

Gjermania do të kërkoj nga Serbia, që para fillimit të negociatave për pranim me Bashkimin Evropian, ta nënshkruaj një kontratë obliguese me Prishtinën, për vendosjen e marrëdhënieve të mira fqinjësore, ka deklaruar sot në Beograd, Andreas Shokenhof, zyrtar i lartë i Unionit Demokristian (CDU) në qeveri në Gjermani.

Në një konferencë për gazetarë në Beograd, ai ka theksuar se partia e tij në Parlamentin e Gjermanisë, do të insistoj, që Gjermania të merrë qëndrim, që kontrata ndërmjet Beogardit e Prishtinës, të jetë në formë të shkruar dhe deri në fund të procesit të pranimit në BE, duhet të plotësohen të gjitha detajet e kësaj kontrate.

Ai i ka bërë ftesë Beogradit për “ndikim aktiv” në heqjen e strukturave paralele dhe aparatit të sigurisë në pjesën veriore të Kosovës, dhe poashtu ta ndalë financimin, duke theksuar se kontributi i Beogradit për veriun e Kosovës, sipas njohurive gjermane, është “më i madh se kontributi të cilin Serbia e merr nga BE”.

Mëtutje, në mesin e shtatë kushteve, politikani gjerman ka theksuar qartësimin e asaj se çka ka ndodhur në vitin 2008 në Beograd, kur në shenjë proteste është ndezur Ambasada e Gjermanisë.

Tjetër kusht do të jetë kërkesa nga Serbia për sinjale të qarta “në drejtim të pajtimit në rajon”.

Poashtu, do të kërkohet edhe realizimi i plotë i rezultateve të dialogut të deritashëm ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit.
XS
SM
MD
LG