Ndërlidhjet

Raporti: CIA ka ndihmuar në vrasjen e liderëve të FARC-ut


Dy pjesëtarë të dikurshëm të grupit FARC në Kolumbi

Dy pjesëtarë të dikurshëm të grupit FARC në Kolumbi

Agjencia amerikane CIA ka refuzuar të bëjë komente lidhur me një raport të ri, sipas të cilit agjencitë e Shteteve të Bashkuara, në mënyrë sekrete, i kanë dhënë qeverisë së Kolumbisë ndihmë teknologjike dhe të inteligjencës, për vrasjen e disa liderëve të grupit kryengritës majtist, Forcat e Armatosura Revolucionare të Kolumbisë, të njohur me shkurtesën FARC.

Për këtë çështje ka raportuar e përditshmja Washington Post, duke cituar intervistat me më se 30 zyrtarë aktualë dhe të dikurshëm të Shteteve të Bashkuara dhe të Kolumbisë.

Raporti thotë se programi ka ndihmuar në degradimin e konsiderueshëm të kapaciteteve të FARC-ut, duke çuar në bisedimet paqësore me qeverinë, që po zhvillohen aktualisht.

Sipas raportit, programi sekret fillimisht ishte autorizuar nga ish-presidenti George Bush i riu dhe ka vazhduar nën presidentin Barack Obama.

Raporti thotë se programi është financuar në mënyrë sekrete dhe se ishte ndarë nga ndihma prej 9 miliardë dollarësh amerikanë, që Shtetet e Bashkuara në mënyrë publike ia kanë dhënë Kolumbisë.
XS
SM
MD
LG