Ndërlidhjet

Nënat e Beslanit – akuzë për qeverinë e Rusisë në Strasburg


Pamje gjatë përkujtimit të sotëm të njerëzve të vrarë në Shkollën në Beslan para 10 vitesh

Pamje gjatë përkujtimit të sotëm të njerëzve të vrarë në Shkollën në Beslan para 10 vitesh

Një organizatë joqeveritare, që i përfaqëson prindërit e afro 200 fëmijëve të vrarë në shkollën e Beslanit në Rusi, para 10 vitesh, thonë se ata kërkojnë drejtësi jashtë Rusisë, meqë gjykatat në Rusi i kanë zhgënjyer ata.

Aktivistët e organizatës, Nënat e Beslanit, i thanë sot Radios Evropa e Lirë, në përvjetorin e 10-të të tragjedisë në këtë shkollë në vitin 2004, se Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut në Strasburg, më 14 tetor, do ta filloj dëgjimin e rastit të tyre kundër qeverisë së Rusisë.

Kryengritësit islamikë i kishin rrëmbyer më tepër 1,100 nxënës dhe mësues në shkollën e Beslanit, duke kërkuar tërheqjen e ushtarëve të Rusisë nga Çeçenia.

Aktivistët këmbëngulin se vendimi i zyrtarëve të Rusisë për të depërtuar me forcë në shkollë, e jo për të zhvilluar negociata, ka çuar në gjakderdhje, nga e cila janë vrarë 334 vetë, përfshirë 186 nxënës.

Zyrtarët rusë thonë se ata kanë depërtuar me dhunë pasi e kanë dëgjuar një eksplodim në shkollë.

XS
SM
MD
LG