Ndërlidhjet

SHBA dhe Kuba do të hapin ambasadat


Barack Obama dhe Raul Castro përshëndeten gjatë një takimi në Panama në muajin prill

Barack Obama dhe Raul Castro përshëndeten gjatë një takimi në Panama në muajin prill

Shtetet e Bashkuara dhe Kuba janë pajtuar që të hapin ambasadatat nëpër kryeqytetet e njëri-tjetrit, veprim i cili konsiderohet si hap i madh në rivendosjen e marrdhënieve diplomatike.

Në një deklaratë të transmetuar drejtpërdrejt në televizionin kuban, presidenti amerikan Barack Obama tha sot se “ne nuk do të burgosemi nga e kaluara”.

“Amerikanët dhe kubanezët së bashku janë gati për të ecur përpara”, ka shtuar Obama.

Ministria e Jashtme e Kubës ka thënë se ambasadat në Uashington dhe Havana janë planifikuar të happen më 20 korrik.

Marrëdhëniet në mes të SHBA-ve dhe Kubës janë ngrirë që prej fillimit të viteve të 60-ta, kur SHBA-të prishën marrëdhëniet dhe vendosën embargo për ishullin komunist.

Të dyja shtetet, në dhjetorin e vitit 2014, njoftuan se janë pajtuar që të normalizojnë marrëdhëniet dhe Shtetet e Bashkuara hoqën Kubën nga lista e shteteve që mbështesin terrorizmin në muajin maj.

XS
SM
MD
LG