Ndërlidhjet

SHBA: Përurohet monumenti i viktimave të urisë në Ukrainë


Maryna Poroshenko para Monumentit Holodomor në Uashington

Maryna Poroshenko para Monumentit Holodomor në Uashington

Në Uashington mbrëmë është zbuluar një monument përkujtues për miliona ukrainas, që vdiqën në periudhën e urisë në Ukrainë, në vitet 1932-33.

Ukrainasit i referohen kësaj urie si Holodomor, që do të thotë “vdekje nga uria” dhe e fajësojnë regjimin e diktatorit Jozef Stalin për uri të qëllimshme të meshkujve, femrave dhe fëmijëve.

Ky monument, një pllakë e bronxtë duke qëndruar në bazament guri që tregon fushat e bimëve të grurit, simbolizon konfiskimin e drithërave nga sovjetikët.

Në ceremoninë e përurimit të monumentit në qendër të Uashingtonit, ishte e pranishme edhe Maryna Poroshenko, bashkëshortja e presidentit të Ukrainës, Petro Poroshenko.

Me këtë rast, është transmetuar edhe një videofjalim i presidentit Poroshenko.

“Uria ishte përpjekje për t’i detyruar ukrainasit të gjunjëzohen, të privoheshin nga dinjiteti, të shkatërrohej identiteti kombëtar dhe për ta vrarë shpresën e ukrainasve për të drejtën e krijimit të fatit të tyre në tokën e vet”, tha Poroshenko në këtë video.

XS
SM
MD
LG