Ndërlidhjet

Hagë: Gjykata kërkon proces të ri kundër dy serbëve të liruar


Franko (Frenki) Simatoviq dhe Jovica Stanishiq gjatë procesit kundër tyre në Hagë

Franko (Frenki) Simatoviq dhe Jovica Stanishiq gjatë procesit kundër tyre në Hagë

Gjykata e Kombeve të Bashkuara për krime të Luftës në Hagë ka urdhëruar rigjykim të dy ish-zyrtarëve të lartë të Serbisë në kohën e regjimit të Sllobodan Millosheviqit, që më parë ishin liruar për përfshirje në krime të luftës në Ballkan në vitet e 90-ta.

Vendimi i sotëm nga Fausto Pocar, gjyqtar kryesues në Tribunalin Ndërkombëtar Penal për ish-Jugosllavinë, e ka kthyer vendimin për lirim të vitit 2013 për Jovica Stanishiqin dhe Franko (Frenki) Simatoviqin.

Stanishiq ishte shef i shërbimit të sigurimit shtetëror të Serbisë deri në vitin 1998, kur Millosheviqi e pat shkarkuar, ndërsa Simatoviqi ishte zëvendës i Stanishiqit.

Prokurorët ndërkombëtarë thanë se ata kishin rol komandues në krijimin e bandave famëkeqe paramilitare brenda shërbimit të sigurisë serbe, që kanë kryer mizori në Kroaci dhe Bosnjë Hercegovinë, gjatë luftërave në Ballkan, nga viti 1992 e deri në vitin 1995.

Ata janë formalisht të akuzuar për pjesëmarrje në fushatën e pastrimit etnik, që synonte largimin e joserbëve nga disa pjesë të Bosnjë Hercegovinës dhe Kroacisë.

XS
SM
MD
LG