Ndërlidhjet

Raketa evropiano-ruse niset për në Mars


Raketëbartësi Proton gjatë lansimit të sotëm në bazën kozmike Bajkonur në Kazakistan

Raketëbartësi Proton gjatë lansimit të sotëm në bazën kozmike Bajkonur në Kazakistan

Një raketë e gjithësisë e ka filluar sot udhëtimin shtatëmujor për në Mars, në kuadër të misionit pa njerëz evropiano-rus, për analiza lidhur me shenja eventuale të jetës në këtë planet.

Lansimi u bë nga baza në Bajkonur të Kazakistanit, ndërsa është shfrytëzuar raketbartësi i prodhimit rus, Proton, për ta dërguar anijen ExoMars, jashtë atomosferës së Tokës.

Në kuadër të kësaj anijeje kozmike gjenden një satelit dhe një modul i aterimit. Pritet që kjo anije të arrijë në Mars jnë gjysmën e muajit tetor të këtij viti.

Sateliti do ta analizoj atzmosferën e Marsit dhe do të gjurmoj për metan dhe gazrat e tjerë, që mund të paraqesin dëshmi për jetë.

Moduli i aterimit do t’i testoj kapacitetet për aterim të sigurt të misionit të ardhshën pa njerëz, që planifikohet të lansohet në vitin 2018.

XS
SM
MD
LG