E shtunë, nëntor 28, 2015 Kosova 05:04

Kronika

Nuk ka datë për MSA për Kosovën, por lihet e hapur mundësia

BE
BE
RFE /RL
Pas dy ditësh diskutimesh në nivel ministrorë, këshilli i Bashkimit Evropian ka miratuar të martën mbrëma konkluzat për vendet e Ballkanit Perendimor dhe për shtetet tjera të përfshira në procesin e zgjerimit të BE-së.

Përmes edhe këtyre konkluzave, BE-ja ka përseritur përkushtimin për të vazdhuar procesin e zgjerimit por ka porositur kandidatët dhe kandidatët potencialë se dinamika e afrimit të tyre do të varet nga meritat individuale në përmbushjen e kritereve të nevojshme.

Diskutimet më të vështira kanë qënë rreth formulimeve të pjesës së konkluzave kushtuar Kosovës, Serbisë dhe Maqedonisë.

Për Kosovën është dashur të ketë kompromis që do t'i kënaqte si 22 shtetet që e njohin atë si shtet, ashtu edhe 5 vendet të cilat nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës.

Për Serbinë dhe Maqedoninë disa shtete kanë kundërshtuar përmendjen e muajt qershorë të vitit 2013 si afat për të marrë vendimin për nisjen e negociatave të anëtarësimit.

Njësoj ka qënë edhe në rastin e Kosovës për nisjen eventuale të negociatave për Marrëveshjen e Stabilizim Asociimit.

Në fund, si kompromis nuk është përmendur asnjë datë, por është lënë një kornizë kohore e cila hap mudnësinë që vendimet, nëse përmbushen kushtet, të mirren në pjesën e parë të vitit 2013.

“Këshilli merr në dijeni Studimin e Fizibilitetit për marrëveshjen Stabilizim Asicijimi (MSA) mes BE-së dhe Kosovës, pa prejudikuar qëdrimin e shteteve anëtare për statusin. Këshilli merr në dijeni se Komisioni do të propozojë direktiven për negociata për MSA kur Kosova të ketë përmbushur prioritetet afatshkurta lidhur me sundimin e ligjit, administratën publike, mbrojtjen e pakicave dhe tregtinë, të cilat janë identifikuar në Studimin e Fizibilitetit“, thuhet në konkluzat për Kosovën.

Në to më tutje thuhet se "Këshilli, në veçanti, fton Kosovën që të shtojë ritmin e reformave. Angazhime të mëdha duhen posaqërishtë për forcimin e reformës së administratës publike dhe konsolidimin e sudnimit të ligjit, në veçanti duke dhënë dëshmi për luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, reformën e gjyqësorit dhe lirinë e shprehjes“.

Përmes konkluzave BE-ja i ka bërë thirrje Kosovës që të vazhdojë angazhimin konstruktiv në dialog dhe të zbatojë të gjitha marrëveshjet e arritura deri më tash, si dhe të bashkëpunojë me misionin e BE-së në fushën e rendit dhe ligjit.

"Këshilli i bën thirrje Kosovës të bëjë progres të mëtejmë në fushat kyçe, përfshirë edhe bashkëpunimin me EULEX-in dhe punën e ekipit të posaqëm hetues të EULEX-it, të kryejë obligimet e saja“, thuhet në konkluza.

"Këshilli nënvizon rëndësinë që Kosova të ruajë bashkëpunimin e saj të ngushtë me EULEX-in duke respektuar mandatin e rivendosur të këtij misioni. Në përputhje me konkluzat relevante të Këshillit, Këshilli rikujton vullnetin e Bashkimit Evropian që të ndihmojë Kosovën në zhvillimin e saj ekonomik dhe politik përmes perspektivës evropiane, në përputhje me perspektivën evropiane të rajonit. Nënvizon nevojën që të ndërmirren hapa konkretë në këtë drejtim“, thuhet më tej.

"Me qëllim të marrjes së mundshme të vednimit për hapjen e negociatave për MSA me Kosovën, Këshilli do të shyqrtojë në bazë të raportit që do të prezantohet nga Komisioni dhe nga Përfasqësuesja e lartë  - Nënkryetarja e Komisionit në pranverë të vitit 2013, progresin e arritur në të gjtiha çështjet e lartpërmendura. Këshilli do ta vlerësojë këtë raport gjatë presidencës së ardhshme. Në rast se vlerësimi është pozitiv, Këshilli do të miratojë direktivat për negociatat“, është fjalia e kompromisit për Kosovën e cila, ndonëse nuk përmend datë, lë të hapur mundësinë që kjo të ndodhë gjatë kryesimit Irlandez të BE-së në gjysëmvjetorin e parë të vitit që vjen.

Por, për këtë Kosova duhet të përmbushë më parë të gjitha kushtet dhe kjo të vërtetohet edhe nga Këshilli i BE-së.
Ky forum është mbyllur
Radhitja e komenteve
Komentet
     
Nga : Anonim
14.12.2012 00:16
Me ju hy ne Parlamentin Europian kjo garniture e lidershipit Kosovare.
Do ta afronin bashkimin europian ne greminen e Greqis sepse keta nuk dallojn shume nga Garnitura e hajnave Greke .
Keshtu qe Europa eshte vetem me e kujdeseshme se elektorati Kosovare.

Nga : ibra Prej : kosov
13.12.2012 10:08
evropa qarte te thot se smujm na me ju pranu ne evrop kesisoji te coptuem por vetem nese baheni nji shtet,,ata sdeshirojn te ken pune me lloj lloj shiptar por me nji lloj shiptar se e kan pa edhe ata qe sban me pas shum pune me neve por nese jemi nji shtet maleht mirren vesh me neve ..prandaj sala e shimi duhet ksaj pune tja nisin ma shpejt ..

Nga : Detari Prej : Gjermani
13.12.2012 09:56
Kesaj maskarade i jep kontribut te veqant Thaqi me kompani qe asnjeher deri tash nuk ka vene kushte per vazhdimin e bisedave siq bene serbia , qoft te atilla per largimin strukturave ilegale ,qoft te atilla per perparimin e asocimit ne EU por jo cka do qe ofrojn ata Thaqi sikur qurat veq bene kurlukurlu edhe u kry puna .

Nga : Mali Prej : Gjermani
12.12.2012 21:51
Europa si gjithhere eshte nje grumbull ndyetsirash qe gjithqka bejne vetem per interesa vetanake, gjithashtu mendoj se percaktimi religjioz luan nje rol vendimtar ne vendimet e parlamentit europjan .
sdi si ka mundesi te sqarohet ndryshe pranimi i Rumenise, slovakise ,bullgarise , gjysmes se qipros ne Te ashtuquajturen Europa demokratike

Nga : Bekim mitrovica
12.12.2012 13:03
Fashizmi qe shihet kallauz nuk don.