E hënë, maj 25, 2015 Kosova 03:14

Aktuale

Të rishikohet IBM-ja?

Merdar (Foto nga arkivi)
Merdar (Foto nga arkivi)

Artikujt e ndërlidhur

S'ka zbatim pa shuarjen e strukturave paralele

Sipas analistëve politik dhe ekspertëve të sigurisë në Kosovë, bllokadat e rrugëve dëshmojnë se nuk mund të zbatohen marrëveshjet Kosovë – Serbi pa shuarjen e strukturave që Beogradi ka ngritur në pjesën veriore.
Dikur u quajt si hapi i parë i njohjes së Kosovës nga Serbia, arritja e marrëveshjes për Menaxhimin e Integruar të Kufirit. Por sot, ka forca opozitare në Prishtinë që thërrasin edhe për rishikim të këtij traktati, meqë nuk arriti efektin e dëshiruar.

Për kryetarin e Komisionit parlamentar për punë të brendshme dhe siguri, njëherësh nënkryetar i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Ahmet Isufi, marrëveshja për Menaxhimin e Integruar të Kufirit, ende nuk është funksionale në tërësi.

Ai thotë se pikat kufitare në veri, Bërnjak e Jarinje, janë pengesë për zbatimin e përpiktë të kësaj marrëveshjeje. Ai konsideron se po dëmtohet interesi i Kosovës, prandaj edhe kërkon rishikim të procesit.

“Ne kemi problem sa i përket funksionimit në veriun e Kosovës, sepse atje kemi hendikepe të caktuara. Pikat doganore 1 dhe 31 ende nuk funksionojnë si duhet, dhe po ashtu bartja e policëve me helikopterë e jo përmes rrugës, është treguesi më i mirë se i kemi pika jofunksionale. Prandaj, do të duhej rishqyrtuar pozicionin e funksionimit të IBM-së, në mënyrë që të bëhet trysni më e madhe në mekanizmat e BE-së”, thotë Isufi për Radion Evropa e Lirë.

Kosova dhe Serbia kanë gjashtë pika kufitare. Por, vetëm në katër prej tyre, Merdare, Dheu i Bardhë, Jarinje e Bërnjak, është vendosur që fillimisht të nisë zbatimi i marrëveshjes për Menaxhimin e Integruar të Kufirit.

“Këto marrëveshje nuk kanë sjell rezultatet e pritura, sepse nuk ka një tërheqje të Serbisë nga pozicioni armiqësor ndaj Kosovës, dhe me këtë politikë, të cilën po e ushtron Serbia edhe më tutje, po bëhet pengesë e funksionimit të shteteve, ndërsjellë, dhe po ashtu po pengon integrimet që duhet të ndodhin”, thekson Isufi.

Mirëpo, për deputetin e Partisë Demokratike të Kosovës, Behar Selimi, marrëveshja vazhdon të paraqesë ndryshim radikal të situatave në pikat e kalimit të kufirit mes Kosovës dhe Serbisë, por edhe faktorit ndërkombëtar. Kurse, vështirësitë për zbatimin e marrëveshjes, Selimi i sheh si pjesë të procesit.

“Në këto rrethana që ka qenë, dhe në rrethanat që është, të lë të kuptosh se është një proces shumë i rëndësishëm, shumë i ndjeshëm, dhe është fjala për një kthesë të madhe në qasjen e të dyja shteteve në raport me njëra-tjetrën, dhe e bashkësisë ndërkombëtare. Duke qenë kësisoj si proces, do të ketë vështirësi, do të ketë pengesa”, konsideron Selimi.

Ish-drejtori i Policisë së Kosovës, Behar Selimi, shton se megjithatë, marrëveshja për Menaxhimin e Integruar të Kufirit është proces i pandalshëm, i cili nuk ka kthim prapa. Ndërsa, Selimi thotë se pret që Bashkimi Evropian do ta detyrojë përditë e më tepër palën serbe që të respektojë marrëveshjen.

“Fryma e gjithë procesit deri tash, lë të kuptohet se Brukseli në asnjë rast, nuk do ta lërë situatën në duart e palëve, në këtë rast Beogradit dhe Prishtinës, që çështjet t’i zgjidhin pavarësisht prej Brukselit...Unë këtë e them me supozimin se Brukseli do të insistojë që fjalë për fjalë, marrëveshja të respektohet nga Beogradi”, vlerëson Selimi për Radion Evropa e Lirë.

Në anën tjetër, drejtori i Qendrës Kosovare për Studime të Sigurisë, Florian Qehaja, në shpjegimin e tij për Radion Evropa Lirë, thotë se progresi që është arritur me marrëveshjen për Menaxhimin e Integruar të Kufirit, është kryesisht në aspektin simbolik, ku gërshetohen nivelet politike dhe praktike.

Pika në JarinëPika në Jarinë
x
Pika në Jarinë
Pika në Jarinë
Për aspektin politik, Qehaja vlerëson se është një e arritur për faktin se edhe Serbia në njërën anë, dhe Kosova në anën tjetër, e kanë njohur kufirin, pavarësisht që interpretohet ndryshe. Mirëpo, në aspektin praktik, thekson ai, nuk është arritur ndonjë ndryshim.

Ky koncept i menaxhimit të integruar të kufirit, ngërthen në vete edhe përshpejtimin e procedurave për lirinë e lëvizjes, lirinë qarkullimit të mallrave. Ne nuk e kemi parë këtë, sidomos tash së fundi, kur janë parë kolona të gjata”, shprehet Qehaja.

Një aspekt tjetër që nuk është arritur, e që është me rëndësi, sipas Qehajës, është se nuk kanë filluar patrullimet e përbashkëta ndërmjet pjesëtarëve të policisë të Kosovës dhe asaj të Serbisë, e që në këtë drejtim pala kosovare ka qenë neglizhente.

“Procesi i IBM-së, si proces, në nivelin politik ka një rëndësi, mirëpo për mua do të dështojë nëse nuk do të fillojë së zbatuari në aspektin e patrullimeve të përbashkëta, pastaj njohja reciproke e institucioneve, sidomos atyre të policisë, doganave dhe fito-sanitare, e kështu me radhë”, shton Qehaja.

Ditë më parë, në kuadër të zbatimit të marrëveshjes për Menaxhimin e Integruar të Kufirit, me ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian, Prishtina dhe Beogradi janë pajtuar që marrëveshja të nisë së zbatuari nga 28 shkurti, edhe në dy pikëkalimet kufitare në Merdare dhe Muçibabë.

Drejtuesja e delegacionit nga Prishtina, Edita Tahiri, ka kërkuar nga Brukseli angazhim për të siguruar lirinë e lëvizjes së policëve dhe doganierëve në veri, meqë kjo gjë po u pamundësohet tash e dy vjet.

Serbët që jetojnë në pjesën veriore të Kosovës, nuk e njohin autoritetin e Prishtinës dhe refuzojnë të kenë çfarëdo lidhje me ta.
Ky forum është mbyllur
Komentet
     
Nuk ka komente në këtë forum

Përzgjedhja Jonë

Si të vazhdosh jetën kur miqtë të martirizohen?

“Një nga gjërat më të vështira të xhihadit është kur e humbet një mik”, e pranon militanti çeçen i Shtetit Islamik, Musa Abu Yusuf Shishani, në një postim në rrjete sociale të publikuar së fundi.