E dielë, maj 24, 2015 Kosova 07:07

Lajmet

OKB ende pa marrëveshje për ndryshimet klimatike

Konferenca në Doha të Katarit...Konferenca në Doha të Katarit...
x
Konferenca në Doha të Katarit...
Konferenca në Doha të Katarit...
Delegatë nga afër 200 vende janë mbledhur në kryeqytetin Doha të Katarit në një përpjekje të fundit për të arritur një marrëveshje të përgjithshme në konferencën e OKB-së për ndryshimet klimatike.

Po që se nuk shtyhet, Protokolli i Kiotos i OKB-së i vitit 1997 përfundon në fund të vitit.

Katari ka propozuar që ta mbajë në fuqi atë deri në vitin 2020 në një përpjekje për të thyer bllokadën e bisedimeve për arritjen e një marrëveshjeje të re për frenimin e emetimit të gazrave serrë në botë.

Pakti Kiotos detyron rreth 35 vende të industrializuara që të ulim emetimet e gazit serrë në një mesatare prej 5.2 për qind nën nivelet e viteve 1990 gjatë periduhës 2008-2012.

Takimi dyjavësh është dashur të përfundojë të premten.

Mospajtimi për financimin e vendeve të varfra për t'u marrë me ngrohjen globale është një arsye tjetër për shtyrjen e  bisedimeve.

Përzgjedhja Jonë

Priten një milion metra kub pyje

Kosova ka 460 mijë hektarë pyje. Rreth 80 për qind e lëndëve djegëse në vend kanë burim pyjet. Andaj, ekspertët thonë se pyjet në Kosovë nuk janë në nivel të kënaqshëm, derisa shtojnë se gjatë një viti priten rreth një million metra kub pyje.

Një milion euro për shëndetësi në veri

Qeveria e Kosovës ka ndarë 15 milionë euro për katër komunat në veri të Kosovës, Mitrovicën e Veriut, Leposaviqin, Zubin Potokun dhe Zveçanin. Për sektorin e shëndetësisë janë ndarë 1 milion euro.

Si të vazhdosh jetën kur miqtë të martirizohen?

“Një nga gjërat më të vështira të xhihadit është kur e humbet një mik”, e pranon militanti çeçen i Shtetit Islamik, Musa Abu Yusuf Shishani, në një postim në rrjete sociale të publikuar së fundi.