E enjte, nëntor 26, 2015 Kosova 06:07

Lajmet

Putini i bën opsionale gjuhët indigjene

Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin.Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin.
x
Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin.
Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin.
Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin, ka nënshkruar një ligj të ri për arsimin, sipas të cilit, studimi i gjuhëve indigjene nuk do të jetë i detyrueshëm në shkolla.

Deri më tani, të gjithë fëmijët në republikat etnike është dashur të mësojnë gjuhët indigjene, të cilat, së bashku me rusishten, kanë statusin e gjuhëve zyrtare në republika.

Ligji i ri tani u lejon prindërve të vendosin nëse fëmijët e tyre do t’i mësojnë këto gjuhë.

Ligji ka ngjallur protesta në disa rajone, përfshirë Tatarstanit, Bashkortostanin dhe Çuvashian, ku kritikët thonë se ai do të përshpejtojë zhdukjen e gjuhëve indigjene.