E shtunë, maj 23, 2015 Kosova 10:47

Lajmet

Afrikë: Liderët diskutojnë për vendosjen e shpejtë në Mali

Ushtarët francezë në MaliUshtarët francezë në Mali
x
Ushtarët francezë në Mali
Ushtarët francezë në Mali
Liderët e Afrikës Perëndimore po takohen në Bregun e Fildishtë për të diskutuar për një vendosje sa më të shpejtë të ushtarëve afrikanë në Mali, për të luftuar kundër kryengritësve islamikë atje.

Duke folur në Abixhan të Bregut të Fildishtë, presidenti i këtij vendi, Alassante Outtara, ka kërkuar mbështetje më të gjërë ndërkombëtare për qeverinë e Malit.

Zoti Outtara e udhëheq Komunitetin Ekonomik të Shteteve të Afrikës Perëndimore, që është e njohur me shkurtesën ECOWAS.

Të 15 vendet e këtij grupi e kanë mbështetjen e Kombeve të Bashkuara për vendosjen e forcave të sigurisë në Mali, në muajin shtator.

Por, përshkallëzimi i luftës civile në Mali ka shkaktuar nxitim për dërgimin e trupave para datës së paraparë.

Javën e kaluar, Franca ka intervenuar në Mali, duke dërguar 2 mijë ushtarë.

Ministri i mbrojtjes, Jean-Yves Le Drian, tha se edhe 500 ushtarë të tjerë francezë mund të dërgohen në Mali.

Përzgjedhja Jonë

Për një vit, priten një milion metra kub pyje

Kosova ka 460 mijë hektarë pyje. Rreth 80 për qind e lëndëve djegëse në vend kanë burim pyjet. Andaj, ekspertët thonë se pyjet në Kosovë nuk janë në nivel të kënaqshëm, derisa shtojnë se gjatë një viti priten rreth një million metra kub pyje.

Një milion euro për shëndetësi në veri

Qeveria e Kosovës ka ndarë 15 milionë euro për katër komunat në veri të Kosovës, Mitrovicën e Veriut, Leposaviqin, Zubin Potokun dhe Zveçanin. Për sektorin e shëndetësisë janë ndarë 1 milion euro.

Si të vazhdosh jetën kur miqtë të martirizohen?

“Një nga gjërat më të vështira të xhihadit është kur e humbet një mik”, e pranon militanti çeçen i Shtetit Islamik, Musa Abu Yusuf Shishani, në një postim në rrjete sociale të publikuar së fundi.