E shtunë, maj 23, 2015 Kosova 03:12

Lajmet

Rritet papunësia në Portugali

LisbonëLisbonë
x
Lisbonë
Lisbonë
Shkalla e papunësisë në Portugali është rritur në 16.9 për qind në tremujorin e katërt të vitit 2012, ka bërë të ditur zyra për statistika “INE”.

Sipas saj, shkalla mesatare e papunësisë në këtë vend gjatë pjesës tjetër të 2012-ës ka qenë 15.7 për qind. “Shifrat e reja janë për dy për qind më të larta se parashikimet e qeverisë dhe të Fondit Monetar Ndërkombëtar”, thuhet në deklaratën e Zyrës për Statistika.

Papunësia në Portugali është në rritje qysh në vitin 2008, kur ka qenë 7.6 për qind.

Autoritetet portugeze kanë rënë dakord për zbatimin e masave të ashpra të kursimit, në këmbim të ndihmës financiare nga Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Bashkimi Evropian.

Në vitin 2011, Portugalisë i është miratuar ndihma prej 78 miliardë eurosh.

Kritikët thonë se masat e kursimit kanë paralizuar ekonominë dhe kanë çuar në rritje të papunësisë.

Përzgjedhja Jonë

Për një vit, priten një milion metra kub pyje

Kosova ka 460 mijë hektarë pyje. Rreth 80 për qind e lëndëve djegëse në vend kanë burim pyjet. Andaj, ekspertët thonë se pyjet në Kosovë nuk janë në nivel të kënaqshëm, derisa shtojnë se gjatë një viti priten rreth një million metra kub pyje.

Një milion euro për shëndetësi në veri

Qeveria e Kosovës ka ndarë 15 milionë euro për katër komunat në veri të Kosovës, Mitrovicën e Veriut, Leposaviqin, Zubin Potokun dhe Zveçanin. Për sektorin e shëndetësisë janë ndarë 1 milion euro.

Si të vazhdosh jetën kur miqtë të martirizohen?

“Një nga gjërat më të vështira të xhihadit është kur e humbet një mik”, e pranon militanti çeçen i Shtetit Islamik, Musa Abu Yusuf Shishani, në një postim në rrjete sociale të publikuar së fundi.