Ndërlidhjet

JACK KROES: MEDIAT NË KOSOVË KANË HUMBUR AUTORITETIN E TYRE


Albana Isufi, Prishtinë

Mediat në Kosovë nuk janë të fuqishme pasi kanë humbur autoritetin, thotë Jack Kroes, përfaqësues i organizatës joqeveritare Press Now, që përkrah mediat e pavarura në tërë botën.
Gjatë një qëndrimi në Prishtinë, Kroes i tha Radios Evropa e Lirë, se për gjendjen aktuale të mediave kosovare fajin kryesor e bartin zyrtarët e UNMIK-ut.
“Si rezultat i veprimeve të UNMIK-ut dhe KFOR-it në të kaluarën, ka pasur një vërshim të lindjes së mediave. Kjo nënkupton se të gjithë gazetarët që punojnë për mediat në Kosovë janë nën një presion shumë të madh, presion komercial, e me qëllim që gazeta dhe radio e tyre të mbijetojë, duhet të bëjnë gjëra qesharake, që të tërheqin vëmendjen e njerëzve”, thotë Kroes, duke shtuar se rezultat i kësaj është një gazetari e nivelit të ulët, që nuk është në gjendje të krijojë opinion publik.
Kroes, që në 5 vitet e fundit e ka vizituar vazhdimisht Kosovën, thotë se nuk sheh lëvizje pozitive në zhvillimin e gazetarisë së fuqishme në Kosovë. Përkundrazi:
“Mediat kanë humbur shumë autoritetin. Edhe nëse shfaqin fakte për veprime të politikanëve, për ryshfetin, korrupsionin, asnjeri nuk beson se çfarë po thonë mediat. Kjo është e dëmshme, sepse humbja e autoritetit i bën mediat në Kosovë më pak të fuqishme, sepse ato mund të publikojnë çfarëdo që të duan, dhe askush nuk çan kokën për to”, thotë Kroes, i cili shfaq shqetësimin se nuk mund të ketë zhvillim të një shoqërie pa media të fuqishme.
Kroes thotë se edhe situata delikate në Kosovë bën që mediat të mos arrijnë standardet ndërkombëtare.
“Niveli i gazetarisë është ende i ulët dhe kjo ka të bëjë natyrisht me faktin se nuk ka egzistuar për 9 vjet gazetari shqiptare nën pushtimin serb. Duhet bërë shumë në fushën e arsimit që të ndërtohet tradita e gazetarisë dhe duke marrë parasysh sfondin multietnik egzistues, është shumë e vështirë që të kemi media, që në njërën anë janë në presion komercial dhe në anën tjetër punojnë me gazetarë të nivelit të ulët. Kjo është e rrezikshme siç e pamë në trazirat e marsit të vitit të kaluar”, thotë Kroes.
Jack Kroes thotë se është nevojë urgjente që të rishqyrtohen licencat e mediave elektronike që veprojnë në Kosovë, me qëllim që disave që nuk kanë arritur standardet e përcaktuara, t’u merret ajo licencë dhe të mbijetojnë vetëm mediat e mirëfillta.XS
SM
MD
LG