Ndërlidhjet

BRUKSEL


Politika e vizave që Bashkimi Evropian zbaton ndaj Shqipërisë, Maqedonisë, Bosnjë e Hercegovinës, Serbisë e Malit të Zi, përfshirë këtu dhe Kosovës, kontribuon për getoizimin e rajonit dhe i minon përpjekjet e Ballkanit për reforma dhe stabilitet, thuhet në raportin e Grupit Ndërkombëtar të Krizave.
Të metat sklerotike të kësaj politike i rrezikojnë objektivat e integrimeve të mëtejme evropiane dhe i dëmtojnë shpresat e këtyre vendeve për anëtarësimin eventual në BE. Kjo nuk ka të bëjë me emigracionin, me qëndrimin e përhershëm apo kërcënimet për vendet e punës në unionin, por më shumë me liberalizimin e vizave të afatizuara për kategoritë e caktuara, si studentët, njerëzit e biznesit dhe turistët.
Në vitin 2003, Bashkimi Evropian i siguroi njerëzit e rajonit se Brukseli nuk do ta shohë si të plotë hartën e unionit pa bashkangjitjen e këtyre vendeve, por deri tash nuk ka bërë gjë në zbatimin e zotimeve për regjimin e vizave, thuhet mes tjerash në raportin e ICG të bërë publik sot në Bruksel.
XS
SM
MD
LG