Ndërlidhjet

PATRIK MOORE


Për t'ju përgjigjur pyetjes suaj, çështja këtu mbi të gjitha është politike, dhe jo ushtarake. Çdo njeri mnud të shikojë se në anën e kujt do të jetë fitorja ushtarake. Do të jetë me Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre edhe pse disa vende si Franca nuk kanë dashur që t'u urojnë fitore aleatëve. Pyetja është thjesht kur do të arrihet kjo fitore, por s'ka asnjë diskutim që do arrihet.
Le t'i kthehemi pyetjes suaj për çështjen politike të Kombeve të Bashkuara. Nëse ju kujtohet në pranverë, përmes nxitjes së Sekretarit amerikan të Shtetit, Kolin Powell, presidenti Bush siguroi një rezolutë nga Kombet e Bashkuara lidhur me Irakun që u miratua unanimisht nga Këshilli i Sigurimit. Më vonë, presidenti Bush kërkoi një rezolutë shtesë të Kombeve të Bashkuara, po këtë herë me nxitjen e Toni Blerit, por u përplas me një pengesë të fortë kryesisht nga Franca, Rusia dhe Gjermania. Kjo kokëfortësi e Francës, e cila po refuzon të bëjë kompromis, i çoi Shtetet e Bashkuara dhe partnerët e tyre që të ndiqnin të tyren pa një mandat të Kombeve të Bashkuara dhe mund të them që filluan veprimet ushtarake në Irak pa një dritë jeshile nga ana e NATO-s, gjë që e kishin në rastin e Kosovës. Pra kjo u bë nga "Koalicioni i Vullnetit" të aleatëve. Ka disa njerëz në Shtetet e Bashkuara që janë të lumtur me faktin se Kombet e Bashkuara janë margjinalizuar dhe shikojmë disa shenja që francezët mund të jenë të gatshëm të këmbëngulin që çdo aprovim i Kombeve të Bashkuara duhet të jetë 100 % i njëjtë me dëshirat franceze. Me fjalë të tjera, është strategjia e bllokimit të amerikanëve. Nëse francezët do të bllokojnë përsëri Shtetet e Bashkuara dhe nëse këto të fundit do të largohen nga Kombet e Bashkuara totalisht, atëhere do të kemi një rrëmujë totale. Nuk them që Organizata e Kombeve të Bashkuara është perfekte, por kemi disa struktura ndërkombëtare të vendosura dhe para se t'i shkatërrojmë ato, qoftë duke i braktisur, qoftë duke i bllokuar, duhet të dimë shumë mirë se me çfarë do t'i zëvendësojmë. Prandaj mendoj se çdo lëvizje për të bllokuar rolin e Kombeve të Bashkuara në administratën e pasluftës në Irak, pavarësisht nëse e legjitimizon luftën e aleatëve apo jo, është shumë i pamatur dhe të gjithë ata që propagandojnë këto lëvizje duhet të mendojnë se cilat do jenë alternativat.
Intervistoi: Melazim KOCI
XS
SM
MD
LG