Ndërlidhjet

TERAPIA E RE GJENETIKE E NDALON PROGRESIN E SËMUNDJEVE TË ZEMRËS


WALL STREET JOURNAL

Në kuadër të një progresi të mundshëm në fushën e terapisë gjenetike, hulumtuesit thonë se kanë zhvilluar një gjen të ri dhe sistemin e bartjes së tij në zemër, që me mjaft sukses e ndalon zhvillimin e sëmundjeve të rënda të zemrës nëpër laboratoret hulumtuese.
Nëse rezultatet do të jenë të ngjashme edhe në eksperimentet tjera në të ardhmen, që i drejton Universiteti i Kalifornisë në San Diego, atëherë testimet e para mund të priten për 12 apo 18 muaj..
Eksperimentet e bëra në zemrat e brejtësve kanë treguar sukses pas 5 javësh terapie. Rezultatet e bëra publike nga një revistë e specializuar sugjerojnë se kjo mund të bëjë shtytje në fushën e terapisë gjenetike.
Në studimin e drejtuar nga Keneth Chien, drejtor i Institutit për Mjekësi Molekulare, hulumtuesit ia dolën të depërtojnë në 60 % të qelizave të zemrës, për të parandaluar zhvillimin e mëtejmë të sëmundjeve. Te 30 brejtësit që e pranuan gjenin e ri, funksionimi i zemrës dukshëm u përmirësua.
Kjo është arritje e madhe teknike, thotë Elizabeth Nabel, nga Instituti Kombëtar për Sëmundjet e Zemrës. “Çështja kyçe në terapinë e këtillë, është që gjeni të depërtojë në shumicën e qelizave të zemrës”, thotë ajo.
Në studimet e trajtimit gjenetik për rritjen e enëve të gjakut te pacientët me arterie të sëmura, shkencëtarët kanë arritur që gjeni të depërtojë vetëm te një numër i vogël qelizash.
Nga sëmundjet e zemrës vuajnë 4.5 milionë amerikanë. Sëmundjet manifestohen si rezultat i sulmeve në zemër, tensionit të lartë të gjakut, apo kur muskujt e zemrës nuk arrijnë ta shpërndajnë gjakun si duhet në pjesët tjera të trupit.
Në eksperimentet e tyre, Keneth Chien dhe kolegët e tij u fokusuan në gjenin me origjinë proteine të quajtur fosfolamban, i cili e pengon shpërndarjen e kalciumit në qelizat e muskujve të zemrës. Kalciumi i shkakton shtrëngimet e zemrës dhe fuqinë e rrahjeve të saj. Shkencëtarët janë të fascinuar nga aftësia e gjenit fosfolamban për të zëvendësuar gjenet normale që nuk funksionojnë.
Terapitë tjera gjenetike që janë shfrytëzuar në eksperimentimet e gjertanishme, kanë krijuar një sistem shumë më të vogël imuniteti te brejtësit. Tani shkencëtarët besojnë se suksesi u shënua ngase u bë depërtimi te një numër më i madh qelizash. Te brejtësit e shfrytëzuar gjatë këtyre eksperimenteve, rrehjet e zemrës u përmirësuan kurse sëmundjet nuk shënuan progres të mëtejmë.
“Rezultatet sugjerojnë se me terapinë gjenetike mund të ndikohet në gjendjen e të sëmurëve kronikë”, ka thënë Kenneth Chien.
XS
SM
MD
LG