Ndërlidhjet

Sudani jugor voton për shkëputje nga veriu


Sudanezët jugorë votojnë sot për shkëputje nga veriu. Referendumi është rezultat i një marrëveshjeje për paqe në vitin 2005, e cila i dha fundit konfliktit disavjeçar në mes të veriut dhe jugut. Kjo ishte lufta më e gjatë civile në Afrikë, në të cilën kanë humbur jetën rreth 2 milionë njerëz.

Udhëheqësit jugorë vazhdimisht akuzojnë Sudainin e veriut për mbështetjen e forcave militare, me shpresë për të penguar referendumin dhe për të mbajtur kontrollon e naftës në rajon.

Shefja për politikë të jashtme e BE-së, Kethrin Eshton, ka thënë se referendumi për vetëvendosje në Sudanin jugor është i një rëndësie të madhe për paqe të qëndrueshme në këtë vend.
XS
SM
MD
LG