Ndërlidhjet

NASA krijon fotografinë e krijimit të universit


Galaksia, foto nga NASA
Astronautët kanë përdorur imazhe nga një teleskop orbital i NASA-s për të krijuar një fotografi që shikon prapa në kohë, pothuajse në fillim të universit.

Fotografia duket si një pamje tuneli e një pjesë të hapësirës, në të cilën mund të shihen nga afër e larg 5 mijë galaksi të njëpasnjëshme.

Meqenëse drita nga galaksitë më të largëta është marrë miliona vjet para se të arrijë në tokë, këto galaksi mund të shihen, pasi që u shfaqën shkurt, pas krijimit të universit nga shpërthimi masiv Bing Bang, i cili i shtyu pastaj ato jashtë.

Shkencëtarët thonë se forografia e re, e përbërë nga më shumë se 2 mijë imazhe të ndara, të mbledhura për 10 vjet nga teleskopi hapësinor i NASA-s, do t’i ndihmojë ata që të studiojnë historinë e universit dhe evoluimin e galaksive.
XS
SM
MD
LG