Ndërlidhjet

BE para një samiti të tensionuar


Samiti i BE-së, fioto nga arkivi
Udhëheqësit e Bashkimit Evropian arrijnë në Bruksel të enjten për një samit të tensionuar mbi buxhetin e ardhshëm të bllokut 27 anëtarësh.

Britania dhe kontribuesit tjerë kryesorë bëjnë thirrje për shkurtime për t’iu përshtatur reduktimeve që i kanë bërë në shpenzimet e tyre kombëtare.

Anëtarët më të varfëra të bllokut, siç është Polonia dhe vende të tjera ish-komuniste, kërkojnë që buxheti për 2014-2020 të mbahet në nivelet aktuale apo edhe të rritet.

Franca është kundër shkurtimeve të propozuara në subvencionet bujqësore, ndërsa vendet e Evropës Lindore kundërshtojnë reduktimin në financimin e përmirësimit të infrastrukturës, të njohur si shpenzime kohezioni.

Për kohezion shpenzohen rreth 32 për qind të shpenzimeve totale, ndërsa për bujqësi 37.5 për qind.

Drafti është hartuar nga Presidenti i BE-së, Herman Van Rompuy, i cili bëri shkurtime në planin fillestar të Komisionit Evropian.

Negociatat në Bruksel do të vazhdojnë të premten.
XS
SM
MD
LG