Ndërlidhjet

Rasmussen: Shkurtimi i shpenzimeve, ndikon në fuqinë e aleancës


Belgjikë -- Sekretari Gjeneral i NATO, Anders Fogh Rasmussen
Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Anders Fogh Rasmussen ka paralajmëruar se shkurtimet e mbrojtjes që i përkasin vështirësive ekonomike globale mund të dëmtojnë fuqinë ushtarake të Aleancës.

Duke paraqitur raportin vjetor të NATO-s në një konferencë shtypi të enjtën në Bruksel, Rasmusen tha se "kërcënimet e sigurisë nuk do të ikin", ndërsa anëtarët e aleancës do të përpiqen për të rregulluar ekonomitë e tyre.

Ai tha se në përgjithësi, investimet në kapacitetet moderne të NATO-s janë rritur në vitet e fundit dhe shumica e aleatëve kanë përmirësuar ndjeshëm aftësinë e tyre për të vendosur dhe mbajtur forcat. Por ai gjithashtu vuri në dukje se pabarazitë në rritje në mesin e anëtarëve të aleancës mund të kufizojnë aftësitë e aleatëve për të punuar së bashku.

Ai paralajmëroi se në qoftë se shpenzimet e mbrojtjes nga aleatët e NATO-s vazhdojnë të shënojnë rënie, ndërsa fuqitë në zhvillim shpenzojnë gjithnjë e më shumë në forcat e tyre të armatosura, kapaciteti ushtarak i NATO-s dhe besueshmëria politike mund të vihet në rrezik.
XS
SM
MD
LG