Ndërlidhjet

OKB: Deklaratë kundër dhunës ndaj grave


Nju Jork
Vendet myslimane dhe të Perëndimit kanë miratuar një deklaratë të re të Kombeve të Bashkuara, e cila ka për qëllim të luftojë dhunën kundër grave dhe vajzave.

Deklarata jodetyruese, e miratuar me konsensus nga Komisioni i OKB-së për Statusin e Grave, thotë se dhuna ndaj grave nuk mund të justifikohet apo injorohet nga “asnjë traditë, zakon apo faktor fetar”.

Deklarata po ashtu u bën thirrje vendeve që t’iu sigurojnë vajzave dhe gave edukim seksual dhe kontraceptivë.

Deklarata është miratuar me gjithë rezervat nga Kisha Katolike Romake, Irani, Rusia dhe disa shtete të tjera.

Egjipti, ku Vëllazëria Myslimane ka fuqi dominuese politike, ka thënë se deklarata “do të shkatërrojë shoqërinë”.

Mbrojtësit e të drejtave të grave thonë se dokumenti përbën një precedent të rëndësishëm në përpjekjet për të siguruar të drejtat globale për gratë.
XS
SM
MD
LG