Ndërlidhjet

Bashkimi Evropian ka pezulluar sanksionet kundër 81 zyrtarëve dhe tetë kompanive të Zimbabves.

“Vendimi pason refrendumin paqësor, të suksesshëm dhe të besueshëm për kushtetutën e re, i cili është zhvilluar këtë muaj”, thuhet në deklaratën e BE-së.

Megjithatë, sanksionet do të mbeten në fuqi ndaj 10 personave, përfshirë presidentin e Zimbabves, Robert Magube, dhe dy kompani.

BE-ja ka vendosur sanksione, përfshirë ndalesa udhëtimi, në vitin 2002.

Blloku evropian ka thënë se ato janë në përgjigje të shkeljeve të të drejtave të njeriut dhe dhunës politike nën sundimin e Magubes.

Aleatët e Magubes kanë argumentuar prej kohësh se sanksionet duhet të hiqen pa kushte dhe se ato kanë pasur ndikim negativ në ekonominë e Zimbabves.

Në referendumin e 16 marsit, banorët e këtij vendi kanë miratuar kushtetutën e re, e cila zgjeron liritë civile.
XS
SM
MD
LG