Ndërlidhjet

SHBA: Liritë fetare – në rënie në gjithë botën


Liritë fetare janë në rënie në shumë pjesë të botës, thuhet pos tjerash, në raportin e ri të Departamentit amerikan të shtetit.

Raporti Ndërkombëtar për Liritë Fetare 2012 është publikuar sot nga sekretari amerikan i shtetit, John Kerry. Me këtë rast ai vlerësoi se tendenca e rënies është “brengosëse”.

Në raport dokumentohet edhe ajo që cilësohet si “rritje globale e vazhdueshme e anti-semitizmit”.

Kina, Rusia, Irani, Arabia Saudite dhe Azia Qendrore, janë në mesin e vendeve më të vështira në botë për mbajtjen e lirë të fesë, ndërsa raporti thekson se shumë liderë autoritarë i kufizojnë dhe u bëjnë represion praktikave fetare.

Në raport, në të cilin përshkruhen 200 vende (përfshirë edhe Kosova) dhe territore, thuhet se Irani i ka arrestuar 60 të krishterë Bahai në vitin 2012 dhe shumë prej tyre i ka dënuar me burg të gjatë.

Në Rusi, qeveria i ka marrë në shënjestër grupet religjioze pakicë, duke ua kufizuar të drejtën e tubimit, ndërsa në Uzbekistan, autoritetet i kanë arrestuar besimtarët për “ekstremizëm” dhe i kanë rrahur ata.
XS
SM
MD
LG