Ndërlidhjet

Kazakistani aplikon për anëtarësim në OBT


Ilustrim

Kazakistani ka përfunduar bisedimet për të arritur marrëveshje për anëtarësim në Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT). Ky vend që 20 vjet po tenton që të bëhet anëtare e kësaj organizate.

OBT ka njoftuar se kërkesa për anëtarësim e Kazakistanit do të shkojë për miratim zyrtarë më 22 qershor.

“I përgëzojë vendet anëtare të OBT-së dhe Qeverinë e Republikës së Kazakistanit për hapin historik të marrë sot”, ka thënë Drejtori i Përgjithshëm i OBT-së, Roberto Azevdo.

“Pres që t’i uroj mirëseardhje Kazakistanit në organizatën tonë”, ka shtuar më tej ai.

Ambasadori nga Finlanda, Vesa Himanen, i cili ka udhëhequr ekipin punues në bisedimet për të arritur një marrëveshje me Kazakistanin, ka thënë se “këto bisedime kanë qenë më sfidueset në 20 vjetët e historisë së organizatës”.

Arritja e marrëveshjes ishte veçanërisht komplekse dhe unike për shkak se Kazakistani duhej që të bënte rregullime të tarifave dhe të merrte parasysh edhe kushtet e saj të tregtisë me Rusinë dhe anëtarët e tjerë të Bashkimit Ekonomik Euroaziatik, shtoi Himanen.

Ministri i Ekonomisë Zhanar Aitzhanova ka udhëhequr bisedimet në emër të Kazakistanit.

XS
SM
MD
LG