Ndërlidhjet

UNESCO: Kërkesa e Serbisë për shtyrje nuk kalon


Ilustrim

Kërkesa e delegacionit të Serbisë në organizatën e Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë [UNESCO], për ta shtyrë votimin mbi anëtarësimin e Kosovës, nuk mori vota të mjaftueshme.

Kundër propozimit të Serbisë ishin 89, për ishin 59, abstenime kishte 22. Të pranishme në votim ishin gjithsej 170 vende.

Beogradi zyrtar ka kërkuar që kjo çështje të shtyhet dhe të futet në diskutim, në kuadër të dialogut për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, i cili po zhvillohet në Bruksel.

Konferenca e përgjithshme e UNESCO-s ka nisur punimet për ditën e sotme, në të cilën së shpejti pritet të vendos nëse Kosova do të bëhet anëtare e kësaj organizate.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës nuk kanë të drejtë vote, që nga 8 nëntori u vitit 2013. UNESCO ia pati heqë të drejtën e votës SHBA-ve dhe Izraelit, meqë të dyja nuk i kishin paguar borxhet që kanë pasur që nga viti 2011, kur Palestina u pranua si anëtare në UNESCO.

SHBA-të kanë një ligj në fuqi, i cili ndalon dhënien e fondeve për cilëndo agjenci të OKB-së, në të cilën është e antarësuar Palestina.

XS
SM
MD
LG