Ndërlidhjet

Kroaci: Kapiten Dragani akuzohet për krime të luftës


Kapiten Dragani në korrik të vitit 1991

Një gjykatë në Kroaci e ka akuzuar ish-komandantin e forcave paraushtarake serbe, Dragan Vasilkoviq, për kryerje të krimeve të luftës gjatë periudhës 1991-95.

Aktakuza u paraqit sot, 6 muaj pasi ky person, i njohur edhe si Kapiten Dragan, e humbi betejën e tij nëntëvjeçare juridike për ta bllokuar dorëzimin e tij nga Australia në Kroaci.

Vasilkoviq është i akuzuar për torturim dhe vrasje të ushtarëve dhe policëve të zënë kroatë në bazën serbe në Knin, në vitin 1991, dhe në Brushka në vitin 1993, dhe për hartimin e planeve për sulm në stacionin e policisë në Glinë dhe fshatrat përreth, në korrik të vitit 1991.

“Gjatë sulmit, ndërtesat civile ishin dëmtuar ose shkatërruar, popullata ishte detyruar të largohet, pasuria ishte plaçkitur dhe civilët ishin vrarë ose plagosur”, ka thënë një prokuror i Kroacisë.

Vasilkoviq është arrestuar në vitin 2006 në Australi, ku ai ka punuar si instruktor i golfit.

XS
SM
MD
LG