Ndërlidhjet

Mbi 99% e serbëve mbështetën “festën e 9 janarit”


Lideri i serbëve të Bosnjës, Millorad Dodik.

Serbët e Bosnjës kanë votuar me shumicë dërrmuese për të shënuar 9 janarin si festë kombëtare.

Me shumicën e votave të numëruara nga referendumi i së dielës, 99.8 përqind kanë votuar për.

Referendumi ka qenë në kundërshtim me vendimin e Gjykatës Kushtetuese të Bosnjës, sipas të cilit, data është diskriminuese ndaj myslimanëve dhe kroatëve dhe duhet ndryshuar.

Serbët kanë shpallur krijimin e shtetit të tyre brenda Bosnjës më 9 janar të vitit 1992, duke nxitur konfliktin etnik, i cili ka lënë rreth 100,000 njerëz të vrarë.

Bosnja vazhdon të jetë e ndarë në dy entitete: Republika Sërpska dhe Federata Myslimane-Kroate.

Lideri i serbëve të Bosnjës, Millorad Dodik, tha se referendumi do të hyjë në histori si “dita e përcaktimit të serbëve”.

XS
SM
MD
LG