Ndërlidhjet

Çfarë është besimi Yazidi?


  • Një grup historikisht i keqkuptuar, Yazidët janë komunitet etnik kurd.

  • Ky besim i lashtë supozohet të jetë themeluar nga një sheik Ummayad në shekullin e 11 dhe buron nga Krishterizmi, Islami dhe Zoroastrianizmi [një besim i lashtë persik].

  • Besimi Yazidi ka elemente nga të trija, duke nisur nga pagëzimi [Krishterizmi], te synetia [Islami] e deri te respektimi i zjarrit si një manifestim i Zotit [Zoroastrianizmi].

  • Ata i falen pesë herë në ditë engjëllit Melek Taus, që njihet edhe me emrin “Sheytan”, prandaj edhe janë quajtur adhurues të djallit.

  • Numri i përgjithshëm i Yazidëve në botë sot thuhet të jetë 700,000.

  • Jetojnë në veri të Irakut, në dhe përreth malit Sinjar, në Sirinë veri-perëndimore dhe në Turqinë juglindore.

XS
SM
MD
LG