Ndërlidhjet

Grupi separatist bask i dorëzoi armët


Pamje gjatë arrestimit të një lidereje të grupit ETA në Francë në vitin 2012

Organizata separatiste baske, e njohur me shkurtesën ETA, sot i ka dorëzuar armët, duke e përfunduar fushatën e armatosur për pavarësi, që ka zgjatur afro pesë dekaka.

Ky grup u ka dorëzuar autoriteteve të Francës një listë me vendet ku i kanë të fshehur bunkerët e armatimit, materjet eksploduese dhe municionin.

Qeveria e Spanjës tha se dorëzimi i armatimit nga ana e organizatës ETA, në qyetin francez, Bajone, është veprim pozitiv, por jo i plotë dhe ka krkuar nga grupi që të shpërbëhet dhe viktimave tu kërkojë falje.

Në vitin 2011, ETA pat shpallur armëpushim, por deri tash nuk i kishte dorzuar armët, që i ka përdorë si mjet për ta fituar pavarësinë e Baskisë.

Çarmatosja e këtij grupi paraqet përfundim të një periudhe të dhunës politike për dekada, e kishte tronditur gjithë Evropën Perëndimore.

ETA ishte e klasifikuar si organizatë terroriste nga Spanja, Britania, Franca, Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara.

XS
SM
MD
LG