Ndërlidhjet

Presidenti Trump mbështet rritjen e numrit të trupave ushtarakë në Afganistan


Ilustrim

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, e ka mbështetur rritjen e trupave ushtarake amerikane në Afganistan. Kështu ai i ka dhënë autoritet Ministrit të Mbrojtjes, Jim Mattis për të vendosur rreth nivelit të trupave në Afganistan, kanë raportuar mediat.

Gjenerali i ushtrisë, John Nicholson, i cili udhëheq forcat ushtarake në Afganistan, ka thënë se i nevojiten “disa mijëra” trupa të tjerë. Momentalisht atje janë 8,400 persona të forcave ushtarake amerikane.

Në Pentagon është diskutuar për 3000 deri në 5000 forca shtesë, disa prej të cilave mund të dërgohen nga aleatët e SHBA-ve dhe do të përbëhen kryesisht nga ekipe dhe trajnerë ajrorë për të mbështetur forcat afgane.

Vendimi i Trumpit për të zgjeruar ushtrinë në luftën 15-vjeçare në Afganistan, vjen pas dhënies së kompetencave nga ana e tij, kundrejt gjeneralëve të SHBA-së, që drejtojnë forcat amerikane në Irak dhe Siri.

Mattis e ka paralajmëruar Kongresin se forcat afgane të mbështetura nga SHBA-të, nuk po fitojnë luftën kundër talibanëve.

Disa zyrtarë amerikanë kanë vënë në pikëpyetje nëse një rritje e tillë modeste, do të ishte e mjaftueshme për ta ndryshuar rrjedhën e luftës.

XS
SM
MD
LG