Ndërlidhjet

Shri Lanka teston me sukses reshjet artificiale të shiut


Ilustrim

Shri Lanka ka kryer me sukses një test për shirat artificiale në një rajon malor ku kujtivohet çaji. Vendi e ndërmori këtë masë në përpjekje për të shmangur shkurtimet e mundshme të energjisë gjatë sezonit të thatë, njoftuan burime zyrtare.

Por si u realizua ky test?

Një aeroplan i Forcave Ajrore spërkati kimikate në re rreth 8.000 metra lartësi duke nxitur shiun artificial i cili mbushi rezervuarët në tokë në mënyrë që sigurojnë ujë për të gjeneruar energji hidroelektrike, tha Ushantha Warnakumara, një zëdhënës në ministrinë e energjisë.

Ministria vendosi të krijonte shira artificiale sepse sezoni i thatë ka ulur nivelet e ujit në rezervuarët që përdoren për të gjeneruar energji hidroelektrike.

Tailanda ka dërguar një ekip të veçantë për të nisur projektin, pasi më parë ka siguruar njohuritë teknike, për të krijuar shira artificiale.

"Shirat artificiale të së premtes ishin një projekt pilot dhe ishte shumë i suksesshëm," tha Warnakumara.

Ai shtoi se ministria do të vazhdojë të krijojë shirat artificiale gjatë dy javëve të ardhshme në malin e ishullit, ku gjenerohet shumica e energjisë hidroelektrike të vendit.

Shri Lanka varet kryesisht nga shirat për të gjeneruar energji. Gjatë stinëve të thata, vendi përballet me ndërprerje të energjisë.

Shumica e hidrocentraleve më të mëdhenj janë ndërtuar në mal, ku rriten lloje të çajit me famë botërore, transmeton AP.

XS
SM
MD
LG