Ndërlidhjet

Të rinjtë gjermanë "janë trajtuar si skllevër" në Rumani


Zyrtarë policorë rumunë.

Fëmijët gjermanë të dërguar në Rumani, në kuadër të një programi për t’iu ndihmuar të rinjve problematikë, janë mbajtur në kushte “sikur të skllevërve”, kanë thënë prokurorët.

Tetë të dyshuarit, duke përfshirë një çift gjerman dyshohet se kanë trafikuar dhe abuzuar me të rinjtë, përmes programit të financuar nga shteti gjerman, Projekt Maramures.

Prokurorët rumunë dyshojnë se të rinjtë janë trajtuar në “mënyrë poshtëruese”.

Zyrtarët gjermanë kanë thënë se janë në kontakt me autoritetet rumune.

Në faqen zyrtare të Projekt Maramures, thuhet se qëllimi tij është që të “rehabilitojë” të rinjtë problemtikë.

Aty po ashtu përmendet se përmes këtij projekti u ofrohet ndihmë të rinjve, që kanë çrregullime në sjellje, probleme me drogë, në një fermë në rajonin, Maramures të Rumanisë.

Mirëpo hetuesit rumunë kanë thënë se të rinjtë e moshës nga 12 deri në 18 vjet, janë trajtuar si skllevër, janë goditur dhe janë detyruar të “kryejnë punë të rënda fizike”.

Të rinjtë nuk janë ushqyer, nuk u janë dhënë ilaçet dhe nuk kanë pasur kontakt me botën, duke qenë subjekte të “metodave brutale të të ashtuquajturit riedukim”, është thënë në deklaratë.

Një zëdhënëse e ministrisë së Jashtme të Gjermanisë ka konfirmuar të mërkurën se diplomatët gjermanë në Rumani, kanë qenë në kontakt me autoritetet për të ofruar këshilla.

“Ky është projekt që ka ekzistuar për gati 20 vjet, dhe në 20 vjetët e fundit nuk ka pasur probleme të tilla, si për këto që është duke u raportuar në media”, është cituar të ketë thënë zëdhënësja sipas agjencisë së lajmeve, The Associated Press.

Burimet brenda gjyqësorit i kanë thënë agjencisë AFP se autoritetet kanë ndalur disa punëtorë të kësaj qendre.

Prokurorët nuk kanë treguar se sa fëmijë saktësisht janë prekur nga abuzimet, që supozohet të kenë nisur më 2014.

XS
SM
MD
LG