Ndërlidhjet

Shkollat në Francë do të shfaqin flamuj në klasa


Francë

Shkollave në Francë u kërkohet tani të shfaqin flamurin francez dhe atë të Bashkimit Evropian në klasa, krahas fjalëve të himnit kombëtar.

Ky vendim - efektiv nga fillimi i vitit të ri shkollor të hënën - është miratuar nga Parlamenti në kuadër të reformave në arsim, në muajin shkurt.

Ai është sugjeruar nga deputetët e opozitës, por është miratuar nga qeveria e presidentit Emmanuel Macron.

Atëbotë, ministri i Arsimit, Jean-Michel Blanquer, ka thënë se "fryma qytetare duhet të forcohet" dhe se njohuria për simbolet e vendit është një gjë e natyrshme në botë.

Me vendimin e ri, të gjitha klasat e shkollave fillore dhe të mesme duhet të shfaqin flamurin kombëtar, fjalët e himnit Marseillaise dhe moton kombëtare: "Liberté, Égalité, Fraternité" (Liri, Barazi, Vëllazëri).

Por, kritikët e kanë cilësuar këtë ligj si tejet nacionalist.

Michel Larive, deputet në Parlamentin e Francës, ka thënë se mbajtja e flamurit kombëtar jashtë shkollave është e mjaftueshme për të treguar "respektin për atdheun, pa rrëshqitur drejt nacionalizmit".

XS
SM
MD
LG