Ndërlidhjet

Kristalina Georgieva, e vetmja kandidate për shefe të FMN-së


Kristalina Georgieva

Kristalina Georgieva, nga Bullgaria, është kandidatja e vetme për postin e shefes së Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN).

Udhëheqësja e deritanishme, Christine Lagarde, ka dhënë dorëheqje nga posti për të marrë drejtimin e Bankës Qendrore Evropiane.

Kandidatura nuk pranohen më, tha të hënën FMN-ja, për të shtuar se bordi i saj ekzekutiv do të zhvillojë tani intervista me Georgievan.

Georgieva ka shërbyer nga viti 2017 si zyrtare kryesore ekzekutive në Bankën Botërore.

FMN-ja synon të emërojë pasardhësen e Lagardes deri më 4 tetor.

Lagarde do të largohet zyrtarisht nga pozita e shefes së FMN-së të enjten.

Që nga formimi i Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe i Bankës Botërore, menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore, FMN-ja gjithmonë është drejtuar nga një shtetas evropian, ndërsa Banka Botërore nga një shtetas amerikan.

Muaj më parë, administrata e presidentit të Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, ka lobuar me sukses për emërimin e David Malpassit në krye të Bankës Botërore.

Malpass ka shërbyer në administratën Trump si zyrtar i lartë i Departamentit të Thesarit.

Përveç shërbimit në Bankën Botërore, Georgieva, 66 vjeçe, ka shërbyer më herët edhe si komisionare e Bashkimit Evropian për të drejtat e njeriut.

XS
SM
MD
LG