Ndërlidhjet

PDK-ja kërkon nisjen e hetimeve kundër ministrit në detyrë Vitia


Pamje nga Prizreni.

Partia Demokratike e Kosovës ka mirëpritur të premten aktgjykimin e Gjykatës Kushtetuese, lidhur me vendimet e marra nga Ministria në detyrë e Shëndetësisë me qëllim të luftimit të koronavirusit në Kosovë.

Në një konferencë për shtyp, deputetja e Kuvendit të Kosovës nga radhët e kësaj partie, Besa Ismaili ka thënë se “shkelja e Kushtetutës nga kjo qeveri po ndodh për të dytën herë dhe duhet të merren masa”.

“Aktgjykimi i sotshëm i Gjykatës Kushtetuese vërteton për herë të dytë radhazi se qeveria në ikje e Kurtit është përpjekur që të përqendrojë të gjitha pushtetet në duart e saj, duke shkelur rëndë liritë themelore të njeriut”, ka thënë ajo.

Ismaili po ashtu i ka bërë thirrje prokurorisë së shtetit "që të ndërmarrë hapa ligjorë kundër" Ministrit në detyrë të Shëndetësisë, Arben Vitia.

Gjykata Kushtetuese ka thënë se pas analizimit të kërkesës së parashtruar nga Uran Ismaili dhe 29 deputetë të Kuvendit të Kosovës, lidhur me vendimet e Ministrisë në detyrë të Shëndetësisë për shpalljen e Komunës së Prizrenit “zonë karantine”, dhe vendimet e 14 prillit për zonat e Prizrenit, Dragashit dhe Istogut, ka vendosur se:

- përcaktimi i mosrespektimit të masave të vëna nga Ministria në fjalë si “kundërvajtje administrative” nuk është në përputhje me Kushtetutën dhe

-vendimi për shpalljen e Prizrenit “zonë karantine” po ashtu nuk është në përputhje me Kushtetutën.

Megjithatë, kjo Gjykatë ka thënë se pjesa tjetër e vendimeve është në përputhje me ligjet në fuqi.

“Ministria e Shëndetësisë, ka vepruar në përputhje me autorizimet e përcaktuara përmes Ligjit nr. 02/L-109 për Luftimin dhe Parandalimin e Sëmundjeve Ngjitëse, dhe rrjedhimisht “ndërhyrjet” në të drejtën e lirisë së lëvizjes së qytetarëve të Komunave të Prizrenit, Dragashit dhe Istogut, përmes pikave të lartcekura, ishin “të përcaktuara në ligj”, është thënë në vendim.

Autoritetet në Kosovë kanë shpallur gjendje emergjente për shëndetin publik me qëllim të parandalimit të përhapjes së sëmundjes Covid-19 që shkakton koronavirusi.

Marrë parasysh të dhënat e fundit deri më tani në Kosovë, 813 persona janë infektuar, 298 janë shëruar edhe 22 kanë vdekur si pasojë e koronavirusit të ri.

Për më shumë lajme rreth koronavirusit përcilleni blogun e Radios Evropa e Lirë.

XS
SM
MD
LG