Ndërlidhjet

PRISHTINË


I dërguari i Kombeve të Bashkuara, Martti Ahtisaari, në takimin që ka mbajtur me gazetarët, e ka quajtur marrëveshjen e prezantuar sot për statusin e Kosovës si marrëveshje kompromisi. Ai ka thënë megjithatë se nuk ka hequr dorë nga përpjekjet e tij për kompromise të mëtejme, duke njoftuar se të dyja palët, Prishtina dhe Beogradi, do të takohen në Vjenë me datën 13 të muajit shkurt. Këtë periudhë konsultimesh ai e ka cilësuar si të rëndësishme që ofron mundësinë për të dyja palët të dalin me qëndrimet e veta, para se propozimi të shkojë në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara. Qëllimi i marrëveshjes së sotme, tha zoti Ahtisaari, është krijimi i një baze të qëndrueshme për Kosovën, në të cilën, të gjithë qytetarët pa dallim, do të kenë një jetë dhe të ardhme më të mirë. Marrëveshja parasheh dispozita të veçanta për mbrojtjen e komuniteteve joshqiptare nëpërmjet rrugëve institucionale dhe krijimin e komunave të banuara me shumicë serbe. Zoti Ahtisaari ka përmendur edhe faktin se në propozimin e tij, 40 lokacione fetare dhe kulturore do të jenë zona të mbrojtura për të siguruar se komuniteti i Kishës Ortodokse Serbe në Kosovë do të jetë aktiv.
XS
SM
MD
LG