Ndërlidhjet

BEOGRAD


Martti Ahtisaari gjatë ditës qëndroi edhe në Beograd, ku propozimin e tij për statusin e Kosovës ia dorëzoi presidentit të Serbisë, Boris Tadiq. Zoti Ahtisari ka precizuar se kjo është ideja e tij themelore dhe se pasi palët e interesuara të vijnë për t'u konsultuar atëherë definitivisht do të përcaktohen afatet kohore. Në konferencën për shtyp në Beograd, ai tha se "qëllimi i zgjidhjes është që t'i vëjë themelet për të ardhmen e Kosovës, që është e zbatueshme dhe e qëndrueshme, një Kosovë e ardhshme ku të gjithë pjesëtarët e komuniteteve, shqiptarët, serbët dhe komunitetet e tjera, mund të jetojnë jetë me dinjitet, të sigurtë dhe ekonomikisht më të qëndrueshme".
Presidenti i Serbisë, Boris Tadiq, në reagimin e parë, e ka refuzuar planin duke thënë se ai "e hapë mundësinë e pavarësisë". Në një kumtesë të publikuar pas takimit me Marti Ahtisarin, zoti Tadiq thotë se Serbia kurrë nuk do ta pranoj pavarësin e Kosovës.
Ndërkohë, kryeministri i Serbisë Vojisllav Koshtunica e ka refuzuar propozimin e të dërguarit të posaçëm Martti Ahtisaari për Kosovën duke e quajtur "jo legjitim".
Siç transmetojne mediat e atjeshme, Koshtunica ka thënë se "Ahtisaari nuk e ka në mandatin e tij të mirret me statusin e Serbisë dhe të shkel në integritetin dhe sovranitetin e saj territorial".
Koshtunica më tej ka thënë se "propozimi i Martti Ahtisaarit përshkallëzon Kartën e Kombeve të Bashkuara dhe parimet e së drejtës ndërkombëtare, në të cilat bazohet paqja dhe stabiliteti në botë".
Ndërkohë edhe ministria e Jashtme e Serbisë, ka bërë të ditur se Ahtisari ka tejkaluar autorizimet e tij me faktin se ka propozuar krijimin e shtetit, të Kosovës.
XS
SM
MD
LG