Ndërlidhjet

SEVILJE


Ministrat e Mbrojtjes të NATO-s janë angazhuar për përfundimin e shpejtë të procesit për zgjidhjen e statusit të Kosovës, dhe e kanë "konfirmuar qëllimin që NATO në masë të plotë ta luajë rolin e saj të ardhshëm" në Kosovë, "përfshirë dhe rolin e mundshëm në zhvillimin e strukturave të ardhshme të sigurisë në Kosovë".
Në deklaratën përmbyllëse nga takimi dy ditësh në Sevilje, ministrat e Mbrojtjes të aleancës veriatlantike i kanë dhënë "mbështetje unanime të dërguarit të Kombeve të Bashkuara për statusin, Martti Ahtisaari".
Pas takimit të Këshillit NATO-Rusi, ministri rus i Mbrojtjes Sergei Ivanov tërhoqi vërejtjen se nëse Kosovës i jepet pavarësia atëherë mund të hapet rruga për kërkesa të ngjashme edhe në territoret ish sovjetike.
"Nëse teorikisht supozojmë se Kosova e ka fituar pavarësinë, atëherë popujt e shumë territoreve tjera të papranuara do të pyeten përse ata po trajtohen më keq se të tjerët. Duhet të jemi të kujdesshëm që të mos e hapim kutinë e Pandorës ", tha Ivanov.
Zëdhënësi i NATO-s James Apathurai tha se në takimin e ministrave janë zhvilluar "diskutime të thella për Kosovën".
Shtyrjet e procesit për statusin e Kosovës "nuk janë të mençura dhe eventualisht mund të sjellin në rritjen e tensionimeve në Kosovë", tha Apathurai.
XS
SM
MD
LG