Ndërlidhjet

HAJLINGENDAM


Grupi i vendeve të G8 ka thënë se gjatë samitit të mbajtur në Gjermani nuk është arritur të gjendet një pozicion i përbashkët për statusin e Kosovës, duke shtuar se " ekzistojnë pikëpamje të ndryshme për substancën dhe mënyrën e ecjes përpara". Më herët gjatë ditës Presidenti i Francës, Nicholas Sarkozy tha se liderët e G 8 nuk janë dakorduar rreth propozimit francez për një kompromis lidhur me të ardhmen e Kosovës."Për momentin ende nuk është arritur përparimi i domosdoshëm", u tha Sarkozy gazetarëve pas takimit me presidentin e SHBA, George Bush.Ndërkohë presidenti rus Putin, në përfundim të samitit ka ripërsëritur qëndrimin se në rastin e Kosovës, duhet rrespektuar ligjet ndërkombëtare. "Nëse ne te gjithë arrijmë te konkludimi se në situatën aktuale ndërkombëtare e drejta për vetëvendosje është më e rëndësishme se ajo e integritetit territorial të vendeve, atëherë duhet të udhëhiqemi në bazë të këtyre principeve në gjitha pjesët e botës dhe jo vetëm në një pjesë e cila po favorizohet nga disa partnerë tanë. Dhe e drejta për vetëvendosje duhet zbatuar nga gjitha pjesët e njerëzve që jetojnë në ish Jugosllavi dhe atyre që jetojnë në pjesët e ish Bashkimit Sovjetik" ka thënë Putin për të shtuar se në të gjitha rastet kemi të bëjmë me konflikte të përcjellura nga dhuna e ushtruar prej të dyja palëve.
XS
SM
MD
LG