Ndërlidhjet

KOMBET E BASHKUARA


Këshilli i Sigurimit do të diskutojë nesër projektrezolutën për Kosovën, e cila u paraqit dje edhe zyrtarisht para Këshillit. Kjo u bë e ditur nga ambasadori amerikan në Kombet e Bashkluara Zalmay Khalilzad.
"Nëse Rusia parandalon Këshillin e Sigurimit që të ketë një rol në këtë cështje procesi nuk do të ndalojë këtu. Procesi do shkojë jashtë Këshillit", tha Khalilzad.
Ai shtoi se shumica e vendeve anëtare të Këshillit të Sigurimit e pranojnë projektrezolutën në fjalë.
Projektrezoluta e re mirëpret gatishmërinë e vendeve anëtare të Grupit të Kontaktit dhe Bashkimit Evropian që të jenë lehtësuesit e bisedimeve shtesë që do të zhvillohen për 120 ditë.
Njëherësh aty shprehet vlerësimi se palët janë të gatshme të emërojnë një të dërguar ndërkombëtar që do të jetë i njëjtë me të dërguarin e Bashkimit Evropian. Detyra e tij do jetë "cuarja përpara e qeverisjes demokratike, efikase dhe gjithëpërfshirëse, mbrojtja e të drejtave të anëtarëve të cdo bashkësie, decentralizimi, drejtësia dhe shteti ligjor, mbrojtja e qendrave kulturore dhe fetare, mbrojtja e të drejtës së pronës dhe në përgjithësi mirëqenia e njerëzve".
Gjithashtu kjo projektrezolutë thekson faktin se Kosova është rast i vecantë për shkak të rrethanave që cuan në shpërbërjen e ish Jugosllavisë dhe shtypjen masive që iu bë popullit të Kosovës gjatë viteve '90 e vecanërisht në '99.
XS
SM
MD
LG