Ndërlidhjet

LONDER/BRUKSEL


Britania do ta njohë pavarësinë e Kosovës, ka deklaruar sekretari i jashtëm David Miliband.
"Por në Ballkan është shumë e rëndesishme që të shmangen përgjigjet e shkurtëra dhe të pranohet se kjo është një situatë shumë e ndërlikuar, i tha Milband radios shtetërore britanike.
Ndërkohë, shefi i diplomacisë së BE-së, Javier Solana tha se vendet e BE-se janë afër tejkalimit të mosmarrëveshjeve të brendshme rreth statusit të Kosovës dhe arritjes së qëndrimit të përbashkët.
"Mendoj se po i afrohemi qëndrimit të përbashkët brenda unionit. Mendoj se do të jemi në gjendje të arrijmë në qëndrimin, rreth të cilit do të mund të bashkoheshin vendet e BE-së dhe të marrin përgjegjësitë e tyre", tha Solana para takimit te ministrave te jashtem ne Bruksel.
Ndërkaq, ministri i Jashtëm i Suedisë Karl Bilt tha se
të gjithë përveç një vendi anëtarë të Bashkimit Evropian janë të gatshëm ta pranojnë pavarësinë e Kosovës pa rezolutë të Kombeve të Bashkuara.
"Për Kosovën ka një unitet virtual", tha Bilt para takimit me homologët e tij. Ai nuk emëroi asnjë shtet anëtar, por ministri i jashtëm i Luksemburgut Jean Asselborn tha se Qiproja është e vetmja që ka "problem të madh" në mbështetjen e pavarësisë se Kosovës.
Për epilogun e bisedimeve Prishtinë-Beograd, ministrat e Jashtëm do t'i njoftojë përfaqësuesi i BE-së në Treshen ndërkombëtare, Wolfgang Ischinger. Ai pritet ta arsyetojë raportin që Treshja ia dorëzoi sekretarit të përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara, për të cilin Këshilli i Sigurimit do të diskutojë më 19 dhjetor.
XS
SM
MD
LG