E shtunë, maj 23, 2015 Kosova 07:45

Lajmet

OSBE: Vetë-rregullimi, çelës për luftimin e presionit ndaj mediave

IlustrimIlustrim
x
Ilustrim
Ilustrim
Organet e vetë-rregullimit për mediat e shkruara luajnë rolin kryesor në përmirësimin e cilësisë së raportimit, mbrojtjen e mediave nga presioni i tepruar dhe rritjen e konkurrencës së tyre në tregun e njomë të mediave, nxorën si përfundim pjesëmarrësit e një konference të organizuar nga OSBE rreth gjendjes së mediave të shkruara në Evropën Juglindore.

Pjesëmarrësit që janë përfaqësues të mediave dhe institucioneve të mediave nga Prishtina, Beogradi, Lubjana, Podgorica, Sarajeva, Shkupi, Tirana dhe Zagrebi, kanë diskutuar për një varg çështjesh që prekin mediat në rajon, siç është presioni politik dhe ekonomik, liria e të shprehurit, dhe standardet profesionale dhe etike, thuhet ne nje njoftim te OSBE-së.

Konferenca ka rekomanduar fuqizim të mëtejshëm të Këshillit të mediave të shkruara të Kosovës dhe organet tjera të vet-rregullatorit në rajon, si dhe përforcimin e bashkëpunimit rajonal si një mënyrë për tejkalimin e sfidave.

“Mediat janë mbikëqyrësit e demokracisë dhe si të tilla kanë të drejtë dhe obligim të raportojnë në mënyrë profesionale dhe të paanshme, të hetojnë temat dhe informojnë publikun për gjetjet e tyre”, tha Shefi i Misionit të OSBE-së, Ambasadori Jean-Claude Schlumberger.

“Mediat gjithashtu duhet të mbrojnë veten duke mbështetur standardet e vetë-rregullimit dhe duke iu përmbajtur kodit të mirësjelljes”, shtoi ai.

Në vitin 2005, Misioni ka mbështetur themelimin e Këshillit të Mediave të shkruara, një vetë-rregullues për mediat e shkruara, dhe vazhdon ta mbështesë këtë institucion përmes aktiviteteve të ndryshme, siç është lehtësimi i kontakte mes mediave dhe institucioneve të mediave dhe duke ofruar trajnime, sidomos në fushat e gazetarisë hulumtuese.

Përzgjedhja Jonë

Për një vit, priten një milion metra kub pyje

Kosova ka 460 mijë hektarë pyje. Rreth 80 për qind e lëndëve djegëse në vend kanë burim pyjet. Andaj, ekspertët thonë se pyjet në Kosovë nuk janë në nivel të kënaqshëm, derisa shtojnë se gjatë një viti priten rreth një million metra kub pyje.

Një milion euro për shëndetësi në veri

Qeveria e Kosovës ka ndarë 15 milionë euro për katër komunat në veri të Kosovës, Mitrovicën e Veriut, Leposaviqin, Zubin Potokun dhe Zveçanin. Për sektorin e shëndetësisë janë ndarë 1 milion euro.

Si të vazhdosh jetën kur miqtë të martirizohen?

“Një nga gjërat më të vështira të xhihadit është kur e humbet një mik”, e pranon militanti çeçen i Shtetit Islamik, Musa Abu Yusuf Shishani, në një postim në rrjete sociale të publikuar së fundi.