E shtunë, maj 23, 2015 Kosova 09:15

Lajmet

Sot, 20 vjet nga dërgimi i SMS-it të parë

IustrimIustrim
x
Iustrim
Iustrim
E hëna shënon 20 vjetorin e dërgimit të parë të mesazhit përmes telefonave celularë (SMS).

Më 3 dhjetor, të vitit 1992, inxhinieri britanik 22 vjeçare ka dërguar SMS-in e parë (Short Messaging Service) nga kompjuteri i tij në telefonin e një shoku.

Në mesazhin e Neil Papworthit thuhej “Gëzuar Krishtlindjet”.

Një personi mesatarisht sot dërgon 50 SMS në javë.

Nga dërgimi i triliona e SMS-ve të dërguara nëpër botë, sot gjenerohen të ardhura vjetore prej 112 miliardë dollarësh.

Gjysma e parë e vitit 2012 megjithatë ka shënuar një rënie të numrit të SMS-ve të dërguar, pasi që gjithnjë e më shumë njerëzit, po iu kthehen mediave sociale, si Facebook e Twitter për të komunikuar me njëri-tjetrin.

Përzgjedhja Jonë

Për një vit, priten një milion metra kub pyje

Kosova ka 460 mijë hektarë pyje. Rreth 80 për qind e lëndëve djegëse në vend kanë burim pyjet. Andaj, ekspertët thonë se pyjet në Kosovë nuk janë në nivel të kënaqshëm, derisa shtojnë se gjatë një viti priten rreth një million metra kub pyje.

Një milion euro për shëndetësi në veri

Qeveria e Kosovës ka ndarë 15 milionë euro për katër komunat në veri të Kosovës, Mitrovicën e Veriut, Leposaviqin, Zubin Potokun dhe Zveçanin. Për sektorin e shëndetësisë janë ndarë 1 milion euro.

Si të vazhdosh jetën kur miqtë të martirizohen?

“Një nga gjërat më të vështira të xhihadit është kur e humbet një mik”, e pranon militanti çeçen i Shtetit Islamik, Musa Abu Yusuf Shishani, në një postim në rrjete sociale të publikuar së fundi.