Si të dëgjoni

Radio Evropa e Lirë transmeton në 28 gjuhë. Shumica e programeve tona janë në dispozicion në frekuencat FM dhe në valë të mesme të stacioneve të radiove lokale në vendet ku ne transmetojmë. Nëse nuk mund t’i dëgjoni programet në internet, ju lutem lexoni dokumentin tonë për ndihmë teknike.


E martë, dhjetor 01, 2015 Kosova 08:28

125 vjet me National Geographic

Postuar më 28.01.2013


Në janar të vitit 1888, një grup i vogël i shkencëtarëve themeloi Shoqatën National Geographic, me qëllim të krijimit të një shoqërie "për rritjen dhe përhapjen e njohurive gjeografike". Revista e parë u botua në tetor 1888. Sot, 125 vjet më vonë, National Geographic është një nga organizatat më të mëdha jofitimprurëse arsimore dhe shkencore në botë.

1

Gilbert H. Grosvenor, redaktori i parë i revistës "National Geographic", zgjohet nga gjumi pas një nate që e kishte kaluar nën strehën e drurit që shihet në fotografi, në vitin 1915.

2

Pasi ra në "kurthin e kamerës", një tigreshë arriti që t'i bëjë vetes këtë fotografi, në Indi, 1995.

3

"Ice Maiden", mumja 500-vjeçare e një vajzë të është zbuluar në një majë mali peruan nga arkeologu dhe eksploruesi i National Geographic, Johan Reinhard.

4

Rojtarë të piramidave të Giza-s, në vitin 1938.

5

Flamuri i National Geographic në vitin 1937...

6

Ekipi i parë amerikan që u ngjit në Malin Everest në vitin 1963, përfshi edhe Barry Bishop nga National Geographic.

7

11 nëntor 1935...

8

Kjo është fotografia e preferuar e fotoreporterit Maynard Owen Williams, të cilën ai e bëri në vitin 1931 në Afganistan. Askush nuk i lëvizi as qepallat për 3 sekonda, që të mundësohej të bëhet kjo fotografi.

9

Fotografia e parë me ngjyra e bërë në ujë, në vitin 1926.

10

Jane Goodall e National Geographic me një shimpanzë të vogël, në vitin 1964.

11

Hiram Bingham poson për një fotografi joformale, në tendën e tij në Machu Picchu. National Geographic përkrahi gërmimet arkeologjike të Binghamit gjatë viteve1912-1915.

12

Larja e filmave të kamerës në ajsberg ishte një punë e përditshme për fotografin Oscar D. Von Engeln, gjatë muajve të verës që kaloi në një ekspeditë të sponsorizuar në Alaskë në 1909.

14

Prapa perdes së hekurt: Paradë nëpër Sheshin e Kuq në ditën e një majit në vitin 1964.

16

Astronauti Buzz Aldrin ecë në hënë, maska e tij duke reflektuar pamjen e Neil Armstrong që është përpballë tij. Astronautët patën me vete edhe një flamur të National Geographic.

17

"Zyra" e fotoreporterit të National Geographic, Howell Walker, në Australi, më 1948.

18

Shkencëtari dhe hulumtuesi i National Geographic, Albert Lin, kalëron në veri të Mongolias.

19

Uashington, 2009

20

Arkeologu i National Geographic Richard Adams hulumton hulumton muralet në Rio Azul më 1984.

21

Një pjesë e anijes Titanik, 1912.