E martë, qershor 30, 2015 Kosova 12:01

MONITOR

Ilustrim

S’ka vullnet për ligjin “anti-mafia"

Përfaqësues të partive politike opozitare dhe të organizatave joqeveritare konsiderojnë se Kosovës i duhet sa më parë ligji që njihet si “anti-mafia”. Ky ligj, siç thonë ata, do të rregullonte shumë çështje që kanë të bëjnë me fitimin e pasurisë në mënyrë të paligjshme.

Pasuria e zyrtarëve publikë nuk verifikohet

Vërtetësia e pasurisë së deklaruar nga zyrtarët e lartë të institucioneve publike po del të jetë një problem i madh në Kosovë. Përfaqësues të shoqërisë civile thonë se Kosova nuk ka mekanizma adekuatë.

Milionerë nga politika (?)

Kosova konsiderohet vendi më i varfër në rajon. Por, me gjithë shkallën e lartë të papunësisë dhe varfërisë, edhe në Kosovë ka qytetarë milionerë.


Lexoni më shumë

 • Sa është real deklarimi i pasurisë?

  Deklarimi i pasurisë nga zyrtarët e lartë të institucioneve të Kosovës do të verifikohet në vazhdimësi nga Agjencioni Kundër Korrupsionit, deklarojnë zyrtarë të këtij mekanizimi për luftën kundër korrupsionit.

  Rreth 40 zyrtarë të dyshuar për shkelje

  Që nga 2014-ta deri më tani Doganat e Kosovës kanë hapur disa raste disiplinore, që lidhen me keqpërdorim të autoritetit zyrtar nga ana e zyrtarëve doganor.

  Ryshfeti po “vret” bizneset

  Fenomeni i dhënies së ryshfetit nga disa biznese - zyrtarëve publikë, por edhe kërkim-ryshfeti nga investitorët eventual, ka ndikuar në përkeqësimin zhvillimit të veprimtarisë së bizneseve, të cilat funksionojnë në bazë të konkurrencës së lirë të tregut.

  Korrupsioni zbeh shpresat për liberalizim të vizave

  Mos efektiviteti i mekanizmave përgjegjës në luftë kundër korrupsionit dhe mungesa e vullnetit politik, do ta pengojnë Kosovën në procesin e liberalizimit të vizave, vlerësojnë njohësit e integrimeve evropiane.
 • Shqetësim për Kosovën

  Në raportin e vlerësimit, mbi standardet ndërkombëtare në fushën e luftës kundër korrupsionit për Kosovën, thuhet se kjo dukuri konsiderohet si shqetësim serioz nga palët e ndryshme ndërkombëtare dhe vendore.

  Bizneset çdo ditë po përballen me korrupsion e ryshfet

  Korrupsioni i niveleve të larta në Kosovë, nuk po gjykohet dhe ky mos gjykim ka dëmtuar zhvillimin e gjithëmbarshëm ekonomik, duke larguar kështu edhe investitorët ndërkombëtarë, vlerësojnë përfaqësues të bizneseve.

  Drejtësia "amniston" korrupsionin

  Kosova ka mungesë të rezultateve konkrete në ndjekjen dhe gjykimin e korrupsionit, vlerësojnë përfaqësues të shoqërisë civile. Numri i madh i lëndëve të korrupsionit, thonë ata, ka bërë që të stimulohen nga vet sistemi i drejtësisë.

  Fajdet në "modë"

  Në Kosovë, fajdet janë bërë një dukuri jo e rrallë dhe nga këto veprime në të shumtën e rasteve po pësojnë bizneset, pohojnë përfaqësues të tyre. Autoritetet e rendit thonë se që nga viti 2003 e deri më tash, ka pasur 56 raste të dyshuara.

Theodore Roosevelt, president amerikan (1858 - 1919)

"Asnjë person që është i korruptuar dhe asnjë person që injoron korrupsionin te të tjerët, nuk mund ta bëjë detyrën që i takon në një komunitet".

Merrni Pjesë

Nëpërmjet kësaj platforme, ju ftojmë të ndani informacionet që keni, për të raportuar mbi përvojën tuaj në fushën e korrupsionit. Klikoni këtu për të hapur faqen e shkarkimit.
Partner Media