Ndërlidhjet

UNMIK: NDARJA TERRITORIALE E PAPRANUESHME


Zijadin Gashi, Prishtinë

Përfaqësuesit e Misionit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë dhe ata të institucioneve vendore e kanë kundërshtuar sot deklaratën e djeshme të Bashkësisë së Komunave Serbe, në pjesën veriore të Kosovës, përmes së cilës bëhet thirrje për organizim të ri territorial e politik në Kosovë, duke e marrë si shembull modelin e Bosnjës, respektivisht krijimin e dy entiteve në Kosovë.
Duke iu përgjigjur kësaj deklarate, një zëdhënëse e UNMIK-ut në Prishtinë, Matchild Heneke, thotë se standardet për Kosovën janë përkrahur edhe nga Këshilli i Sigurimit dhe se çdo tentim për përbuzjen e tyre është i papranueshëm, sikurse janë të papranueshme dhe tentimet e njëanshme për ndarje territoriale të Kosovës:
“Çdo vendim për ndarje territoriale në Kosovë apo për Kosovën, mund të merret vetëm nga Këshilli i Sigurimit, si organ i vetëm që mund të sjellë venmdime të tilla," thotë zëdhënësja e UNMIK-ut.
Ndërkohë, për Ramush Tahirin, këshilltar politik i kryetarit të Kuvendit të Kosovës, kjo deklaratë, është krejtësisht e papranueshme dhe me pasoja të rënda, përmes së cilës, sipas tij, bëhet thirrje dhe për luftë në Kosovë:
“Ky është një akt krejtësisht i papranueshëm dhe është një akt që është në kundërshtim me angazhimin e bashkësisë ndërkombëtare në Kosovë dhe gjithashtu në kundërshtim edhe me vullnetin e popullit të Kosovës. Është një akt që pa marrë parasysh fuqinë e atyre që e mbështesin, synon ndarjen etnike dhe territoriale të Kosovës, synon secesionizmin në Kosovë dhe thërret për luftë të re e të përgjakshme në Kosovë”, tha zoti Ramush Tahiri.
Ndërsa zëdhënësja e kryeministrit të Kosovës, Mimoza Kusari, thotë se ky është një akt anti- kushtetues, i papranueshëm dhe dëshmon se përfaqësuesit e pakicës serbe ende nuk e pranojnë realitetin e ri në Kosovë. Efektet e kësaj deklarate, përveç se kanë për qëllim destabilizimin dhe ndarjen e Kosovës, reflektohen negativisht edhe në procesin e përmbushjes së standardeve, thotë zëdhënësja Kusari:
“Ata janë të ftuar dhe një prej standardeve është dhe çështja e dialogut dhe kthimit të bashkësive dhe komuniteteve të ndryshme. Ata kanë munguar dje në fillimin e punës së grupeve punuese, dhe se me sjellje të tilla si ajo e djeshmja apo miratimi i deklaratës së Shën Kollit, ata jo vetëm që nuk bëhen pjesë e proceseve integruese në Kosovë, por ia pamundësojnë edhe vetes një jetë normale në territorin e Kosovës”, thotë zëdhënësja e kryeministrit të Kosovës.
Zëdhënësja Kusari, thotë po ashtu se qëndrime të tilla të përfaqësuesve të pakicës serbe, janë bërë pengesë reale e integrimit të këtij komuniteti në jetën shoqërore dhe institucionale në Kosovë:
“Qeveria është në punë e sipër dhe deri tani ka krijuar parakushtet për pranimin dhe integrimin e të gjitha minoriteteve në Kosovë. Megjithatë nëse minoritetet, apo bashkësitë e caktuara nuk dëshirojnë të integrohen, atëherë ajo është çështje e vullnetit të tyre, por nëse duan një ardhmëri të sigurtë në Kosovë, atëherë e vetmja mundësi është integrimi”, vlerëson zëdhënësja Kusari.
Miratues të kësaj deklarate, ishin dhe disa nga deputetët e koalicionit “Kthimi” në Kuvendin e Kosovës, çka sipas Ramush Tahirit, tregon se një pjesë e këtyre politikanëve më tepër janë të interesuar për politikë destruktive sesa për integrimin e pakicës serbe në strukturat legale vendore:
“Është interesante të thuhet se ballafaqohemi me mungesë sinqeriteti dhe dyfytyrësi të politikës së disa serbëve të Kosovës që marrin pjesë në institucionet e Kosovës dhe që duket se pjesëmarrjen e tyre me disa akte, që tani i ndërmarrin, e konsiderojnë vetëm si pjesëmarrje destruktive me qëllim prishjen e gjithë asaj, që vetëm me marrëveshje dhe në mënyrë demokratike arrihet në Kosovë”, thotë Tahiri.
Përndryshe, përfaqësuesit serbë të mbledhur në një organ të vetëquajtur Bashkësi e Komunave Serbe të Kosovës, bëjnë thirrje për formimin e dy entiteteve në Kosovë, që Kosova të trajtohet si pjesë e patjetërsueshme e Serbisë, përkatësisht e Unionit Serbi e Mali i Zi, si dhe kërkohet rikthimi i ushtrisë, policisë dhe i institucioneve tjera serbe, sepse sipas tyre të gjitha institucionet e formuara pas vitit 1999 në Kosovë janë struktura paralele. Sipas tyre, kjo deklaratë ishte dhe përgjigje ndaj planit të miratuar ditë më parë, në Prishtinë, “Standardet për Kosovën”.
XS
SM
MD
LG