Ndërlidhjet

Çfarë përbën prioritet pas fazës së tranzicionit?


Pamje në Prishtinë

Pas periudhës së tranzicionit në Kosovë, çështjet më me prioritet, me të cilat duhet të merren institucionet e Kosovës, janë aprovimi i Kushtetutës së Kosovës dhe nxjerrja e ligjeve që dalin nga pakoja e Ahtisaarit, thonë profesorë të Universitetit të Prishtinës dhe analistë politikë.


Miratimi i Kushtetutës si dhe disa ligjeve që dalin nga pakoja e Ahtisaarit, por edhe nxjerrja e pasaportave të shtetit të Kosovës, janë disa nga çështjet, të cilat pas fazës tranzitore 120 ditësh, pritet të jenë të përfunduara.

Sabri Kiçmari, ligjërues në Universitetin e Prishtinës, thotë se përveç këtyre çështjeve, pas përfundimit të fazës tranzitore duhet të jenë të bartura edhe përgjegjësitë për politikën e jashtme.

Kiçmari thotë se janë edhe disa fusha të tjera, në të cilat nëse jo plotësisht, atëherë të paktën pjesërisht duhet bartur përgjegjësitë te institucionet e Kosovës.

“Në mënyrë të veçantë duhet të bëhet bartja e kompetencave në fushën e politikës së jashtme, në mënyrë graduale në fushën e sigurisë dhe në mënyrë po ashtu diçka më të ngadalshme në politikën e mbrojtjes. Shumë e rëndësishme për Kosovën dhe qytetarët e saj është po ashtu edhe bartja e arkivit. Është krijuar një bazë e mirë arkivore gjatë kësaj periudhe. Kjo periudhë arkivore duhet t’i bartet institucioneve të Kosovës, meqë mbi bazën e këtyre të dhënave arkivore drejtohen edhe linjat institucionale të pushtetit në Kosovë”, thotë Kiçmari.

Por, pavarësisht bartjes së disa përgjegjësive dhe miratimit të legjislacionit që del nga pakoja e Ahtisaarit, sipas analistëve, jeta e përditshme e qytetarëve nuk do të përmirësohet menjëherë.

Kiçmari thotë se ndikimi pozitiv, ulja e varfërisë dhe zhvillimi ekonomik, mund të vërehen vetëm në planin afatgjatë.

“Në jetën e rëndomtë të qytetarit, në momentin e parë të kompetencave, nuk ndryshon shumë në afat të shkurtër. Ndërsa, në afat të gjatë mund të ndryshojë shumë. Kompetencat për ndërtimin dhe zhvillimin ekonomik do t’i kenë institucionet e Kosovës dhe mundësitë për të ndërmarrë hapa të kontratave me institucionet ndërkombëtare do të jenë kompetencë e institucioneve të Kosovës. Vetë ky fakt krijon mundësinë, ta zëmë, për marrjen e kredive nga organizata financiare ndërkombëtare”, thotë Kiçmari.

Edhe analisti politik, Driton Lajçi, thotë se pas fazës së tranzicionit, vëmendja e institucioneve të Kosovës duhet të fokusohet në anëtarësimin e shpejtë në organizatat ndërkombëtare financiare, në mënyrë që të ketë zhvillim më të madh ekonomik.

“Vendosja e politikave të qarta të zhvillimit ekonomik; fillimi i aplikimit të Kosovës për t’u anëtarësuar në organizatat ndërkombëtare financiare, ekonomike, kulturore dhe sportive; krijimi i ambasadave nëpër të cilat do të përfaqësohet diplomacia e Kosovës”, thotë Lajçi.

Në fund të periudhës tranzitore 120 ditëshe, pritet që në Kosovë të vendoset plotësisht zyra ndërkombëtare civile, ashtu edhe misioni i EULEX-it.

Ndërkaq, deputetëve të Kuvendit të Kosovës u mbetet që në këtë fazë të miratojnë një sërë ligjesh - ata që kanë të bëjnë me shtetësinë, por edhe ligjet tjera që parashihen në pakon e Ahtisaarit.


  • 16x9 Image

    Arton Konushevci

    Arton Konushevci merret me gazetari që nga viti 2001. Në vitin 2007 ka filluar të punojë si korrespondent i Radios Evropa e Lirë. Jeton në Prishtinë, është i martuar dhe ka dy fëmijë.

XS
SM
MD
LG